Home » Agricultura » APIA Vaslui vizează carnetele de rentă viageră agricolă

APIA Vaslui vizează carnetele de rentă viageră agricolă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2023, rentierii vor solicita viza anuală, în perioada 01.03 – 31.08.2024. Solicitarea poate fi făcută prin prezența fizică la sediile Centrelor Județene APIA, ori prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea electronică, rentierii vor transmite documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a centrului județean APIA pe raza căruia figurează cu domiciliul și vor contacta telefonic funcționarii APIA pentru a primi confirmarea acordăriivizei”, a spus Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Documentele pe care trebuie să le prezinte rentierul la depunerea declaraţiilor de vizare sunt: carnetul de rentier agricol; actul de identitate al solicitantului; decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II/decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă etc.

În anii trecuți, în județul Vaslui erau înregistrați 1.800 de fermieri care încasau rentă agricolă. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia poate fi încasată de moștenitorii săi, doar dacă moștenitorii depun la APIA mai multe documente. Este vorba despre carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original și copie), actul de succesiune (certificat de moștenitor sau certificat de calitate de moștenitor, certificat de legatar).

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*