Home » Local » Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui: Evaluarea activității pe anul 2023

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui: Evaluarea activității pe anul 2023

În anul 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) VASLUI, prin activităţile specifice desfăşurate, a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite la nivelul Poliţiei Române, respectiv asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală și siguranţa rutieră, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Obiectivul general avut în vedere a fost : SIGURANŢA CETĂŢEANULUI.

Pentru îndeplinirea obiectivelor, au fost dispuse și desfăşurate activităţi deosebit de importante pentru realizarea misiunilor specifice din competenţa Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în colaborare cu celelalte instituții ale statului, fiind executate acțiuni cu efective mărite, în funcție de punctele de interes identificate sau rezultate din analizele tactice.

Astfel, s-a acționat în cooperare cu reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, și ai altor instituții din domeniul ordinii și siguranței publice.

Pregătire profesională

În anul 2023 au fost organizate 23 de activități de instruire a polițiștilor, în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu în regim defensiv și prioritar.

Totodată, au fost organizate 54 de ședințe de tragere și a fost derulată instruirea polițiștilor, în domeniul acordării primului-ajutor, instruire asigurată de către formatori din cadrul I.S.U.J. Vaslui.

A fost coordonată și sprijinită participarea la cursuri pentru 124 de polițiști, activitatea specifică tutelei profesionale pentru 193 de polițiști și a fost efectuat un stagiu de pregătire destinat promoției – noiembrie 2023 – de agenți de poliție, pentru dezvoltarea abilităților de tragere, educație fizică și autoapărare, conducere defensivă și în regim prioritar și tactică polițienească.

Resursele logistice

Au fost efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţii în antrepriză şi regie proprie în valoare de 25.891 de lei și s-au decontat lucrări de reparație la 4 imobile, în valoare de 505.366 de lei.

Totodată, au fost decontate lucrări privind furnizarea și montarea a 5 ansambluri modulare, achiziționate pentru funcționarea a 5 posturi de poliție rurală, în valoare totală de 682.822 de lei și au fost contractate servicii de proiectare “Sediu arest suprateran și spații administrative I.P.J. Vaslui”, în valoare de 150.941 de lei;

ACCESAREA FONDURILOR EXTERNE NERAMBURSABILE

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au fost implementate două proiecte realizate în parteneriat cu Republica Moldova, și anume:

THOR – Cooperare Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova (pentru reabilitarea sediului Poliției Orașului Murgeni). La sfârșitul anului 2023, execuția bugetară pe proiectul THOR este de 1.928.216,20 lei (100% din valoarea proiectului);

PATROL – Dezvoltarea conceptului de patrulare comună în zona de frontieră Republica Moldova – România (achiziționarea de echipamente pe linie rutieră). Execuția bugetară este de 616.581,96 lei (100% din valoarea acestuia).

Totodată, au fost semnate 2 acorduri de finanțare în care I.P.J. Vaslui are calitatea de lider de proiect, respectiv:

„Weapons and ammunition trafficking in SEE”, finanțarea alocată I.P.J. Vaslui fiind de 35.849 de euro, fondurile urmând a fi folosite pentru achiziționarea unui detector de metale cu scaner 3 D;

,,Combating illicit trafficking on firearms and ammunition in the South-Eastern Europe region”, finanțarea alocată I.P.J. Vaslui fiind de 29.960 de euro, fonduri ce vor fi folosite la achiziționarea unui kit cronograf balistic.

Prevenirea criminalității

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a iniţiat şi coordonat activități de pregătire antiinfracţională ce au vizat categoriile cu un grad ridicat de risc de victimizare (minori, tineri, femei şi bătrâni), cooperând cu structurile M.A.I. din județul Vaslui, unităţile de învăţământ, autorităţile publice locale, organisme de protecţie a copilului şi mass-media.

Au fost elaborate și implementate 3 programe locale de prevenire a criminalității și 352 de activități pe linia informării antiinfracționale și antivictimale pentru toate tipurile de infracțiuni abordate, iar numărul total al beneficiarilor din activitățile de prevenire este de peste 14.180 de persoane, 209 dintre acestea au fost derulate în colaborare cu unități de învățământ și ocrotire, principalii beneficiari fiind elevii, profesorii și părinții.

În cadrul programelor, proiectelor și campaniilor desfășurate, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au beneficiat de sprijinul a 147 de parteneri (instituții publice locale, ONG-uri, parteneri privați, etc).

Siguranța în școli

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități specifice, conform Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în anii școlari 2022-2023 și 2023-2024.

În acest sens, au fost derulate 504 activități la care au participat 16.455 de elevi și cadre didactice, fiind organizate 149 de întâlniri cu conducerea unităților de învățământ.

În anul 2023 au fost înregistrată o scădere accentuată, de aproximativ 20.71% a faptelor de natură penală în incinta sau în zona unităților de învățământ. Ponderea cea mai însemnată (49%) o reprezintă infracţiunile de lovire sau alte violențe.

Activităţile desfăşurate pentru deservirea comunităţii

În anul 2023, poliţiştii din județul Vaslui au desfăşurat 1.021 de acţiuni şi 32.484 de controale. În cadrul acestor activităţi au fost constatate 428 de infracţiuni, au fost aplicate 29.833 de sancţiuni contravenţionale şi au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 1.346.000 de lei. De asemenea, au fost identificate 28 de persoane, urmărite în temeiul legii.

În perioada analizată au fost gestionate 44.903 apeluri primite prin S.N.U.A.U. 112 (52.86% dintre acestea fiind non-urgente), fiind realizate 16.691 de intervenţii la evenimentele sesizate.

Cele mai multe apeluri sesizate prin S.N.U.A.U. 112, în procent de 62.80 %, au fost primite din mediul rural.

Numărul petiţiilor depuse în cursul anului analizat este de 3.280, înregistrându-se astfel o creștere de aproximativ 22%. Din total, 3,93% au fost redirecţionate, pentru competentă soluționare, către alte instituţii/autorități publice.

Activităţile desfăşurate şi rezultate obţinute

În anul 2023, la nivelul judeţului Vaslui au fost sesizate 12.857 de infracţiuni, în scădere cu 948 de fapte faţă de anul 2022 (- 6,87%).

Dintre acestea, 558 sunt de natură economico-financiară, 9.568 de natură judiciară iar 2.731 de altă natură. Din numărul infracţiunilor de natură judiciară, 34,36% sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe, iar 12,58% sunt infracţiuni de ameninţare.

Constatăm scăderi semnificative în ceea ce privește numărul infracțiunilor de loviri sau alte violențe și furt.

Se înregistrează  scăderi  faţă de anul precedent la: tentativă de omor, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, vătămare corporală, viol, amenințare și ultraj.

Criminalitatea stradală

La nivelul I.P.J. Vaslui, în anul 2023 au fost înregistrate 1.795 de sesizări de infracţiuni stradale (- 201 faţă de perioada anterioară), în scădere cu  10,91%.

Din numărul total al infracţiunilor sesizate, 1.016 sunt în mediul urban (56,60%), iar 779 în mediul rural, 24 dintre aceste infracțiuni stradale fiind constatate în flagrant delict.

Criminalitatea în mediul rural

În anul 2023, criminalitatea sesizată în mediul rural cunoaşte o scădere semnificativă, cu 811 de fapte faţă de anul anterior ( -10,47%).

Ponderea cea mai mare o reprezintă infracţiunile de natură judiciară, respectiv 5.195 fapte (74,92%), iar dintre acestea infracţiunile de lovire sau alte violenţe au ponderea cea mai mare (2.188 de fapte,  42,11%).

Se constată scăderi în cazul infracțiunilor de: furt (-14,45%), furt din societăți comerciale (-16,12%), furt din auto (-9,3%), furt din locuințe (-2,37%), furt de animale (-13,95%), loviri sau alte violențe (-8,71%), amenințare (-2,14%), tâlhărie (-11,62%) și infracţiunile din domeniul violenței domestice ( – 4,56%).

Creșteri înregistrăm la infracțiunile de abuz de încredere (33,33%) și infracțiunile prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice (26,73%).

Criminalitatea gravă, comisă cu violență

În cursul anului 2023 scade numărul infracțiunilor de mare violenţă (- 20%), înregistrându-se cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

În această perioadă au fost sesizate 8 infracţiuni, respectiv 6 infracţiuni de omor, o infracţiune de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte și o infracțiune de ucidere a nou-născutului săvârșită de mamă.

În perioada analizată nu a fost sesizată nicio infracţiune de tentativă de omor.

Siguranţa rutieră

Pe arterele rutiere ale judeţului Vaslui s-au înregistrat 525 de accidente de circulație (-10.40%), dintre care 102 accidente grave (-12.82%), soldate cu 32 de persoane decedate (-5.88%) și 88 de persoane rănite grav (-15.38%).

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave în perioada analizată au fost: abaterile comise de pietoni (20,58%), abaterile comise de bicicliști (16,66%), abaterile privind nerespectarea regimului legal de viteză (neadaptare) (15,68%), abaterile comise de conducătorii de atelaje sau animale (5,88%), depășirea neregulamentară (5,88%) și conducerea sub influența alcoolului (5,88%).

În cadrul celor 338 de acţiuni şi a activităţilor zilnice din teren, desfăşurate pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente și pentru menținerea unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, polițiștii au aplicat 29.762 de sancţiuni contravenționale.

De asemenea, polițiștii au reţinut, în vederea suspendării dreptului de a conduce vehicule, 3.162 de permise de conducere și 1.152 certificate de înmatriculare.

Au fost constatate 344 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, cele mai multe fiind cele de conducerea sub influența băuturilor alcoolice (177) și de conducerea unui autovehicul fără permis (115).

Violența în familie

Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate în anul 2023, numărul faptelor de violență domestică a crescut faţă de anul 2022 cu 0,41%, cele mai multe sunt infracţiuni fiind cele de lovire sau alte violenţe (65,06%).

După locul comiterii faptelor de violenţă domestică, în mediul rural au fost sesizate (65,15%).

În perioada analizată, au fost emise 483 de ordine de protecție provizorii (238 în mediul urban și 245 în mediul rural), într-o ușoară creștere cu 1,25% față de anul 2022, 446 fiind confirmate de către procuror. Dintre acestea, 227 au fost transformate în ordine de protecție.

Criminalitatea contra patrimoniului

La nivelul I.P.J. Vaslui, în perioada analizată au fost sesizate 4.688 de infracțiuni contra patrimoniului, o scădere semnificativă cu (-9,66%) față de anul precedent. Dintre acestea, 2.659 (51.24%) sunt infracţiunile de furt, în scădere cu (-10,65%).

Totodată, se observă scăderi și în cazul infracțiunilor de furt din societăți comerciale, furt din curți, anexe gospodărești, furt din buzunare, poșete, genți și furt de animale.

Înregistrăm creșteri la furt din locuințe și furt de auto, însă scad faptele comise prin folosirea fără drept a unei chei adevărate sau chei mincinoase sau prin escaladare.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

Au fost sesizate 100 de infracţiuni specifice regimului arme, explozivi și substanțe periculoase. În cadrul celor 64 de acţiuni desfăşurate, poliţiştii au pus în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară și au fost efectuate 236 de controale.

Au fost ridicate, în vederea confiscării, 44 de arme (14 letale şi 30 neletale), 1.994 de elemente de muniție, 1.268 de kilograme de articole pirotehnice, 29.000 de kilograme de substanțe chimice periculoase, 310 litri de deșeuri periculoase, 282 de kilograme de carne de vânat şi a fost indisponibilizat un autovehicul.

Totodată, au fost aplicate 86 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 23.750 de lei.

Persoanelor fizice autorizate să deţină legal armament şi muniţie le-au fost eliberate 106 permise de armă, anulate 85 și suspendate 11.

De asemenea, au fost eliberate 360 de autorizaţii pentru procurarea de arme și muniții de către persoane fizice și juridice.

Criminalitatea economico – financiară

În anul 2023, poliţiştii au desfăşurat 40 de acţiuni, în cadrul cărora au fost efectuate 1.412 controale, fiind constatată săvârșirea a 52 de infracţiuni. Au fost aplicate 1.017 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.406.100 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 266.000 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate, în vederea confiscării speciale, în dosarele penale instrumentate.

În ceea ce priveşte infracţiunile economico-financiare sesizate, constatăm o scădere cu (-6,69%) a numărului de infracțiuni în perioada analizată.

Principalele scăderi se înregistrează la infracțiunile de abuz în serviciu, gestiune frauduloasă, delapidare și Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.

Urmărirea şi supravegherea judiciară

În anul 2023, poliţiştii din județul Vaslui au supravegheat 555 de persoane, dintre care 473 aflate sub control judiciar şi 82 de arestate la domiciliu.

Ca urmare a celor 51 de acțiuni executate, s-a constatat că 9 persoane au încălcat obligațiile impuse de organele judiciare sau de către instanțele judecătorești, astfel că, în cazul acestora, s-a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu măsura arestării preventive.

Protecția animalelor

Activitățile desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui au urmărit prevenirea și combaterea faptelor de natură penală sau contravențională care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol (emiterea ordinului de plasare a animalului în adăpost), verificarea condițiilor de bunăstare a animalelor, respectarea regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, verificarea adăposturilor publice și private privind capturarea, transportul și adăpostirea câinilor fără stăpân.

Polițiștii structurii au organizat 31 de acțiuni, fiind efectuate controale în adăposturile de animale și la deținătorii de câini periculoși/agresivi, astfel au fost verificate 86 de unități administrativ teritoriale.

Au efectuat verificări în cazul a 113 sesizări scrise și au efectuat cercetări în 98 de dosare penale, fiind aplicate 427 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 804.260 de lei.

Criminalistică

În anul 2023, polițiștii criminaliști au efectuat 2.650 de cercetări la faţa locului şi au participat la 1.056 de percheziţii, reconstituiri, experimente judiciare și alte activități. S-au ridicat de la faţa locului 9.338 de urme şi mijloace materiale de probă.

În urma verificărilor, precum și prin celelalte mijloace criminalistice, s-a reușit identificarea a 320 de persoane bănuite de săvârșirea unor infracţiuni. Totodată, au fost efectuate 161 de expertize şi constatări criminalistice.

Cazierul judiciar

La nivelul unității noastre, în cursul anului 2023, au fost eliberate 34.093 de certificate de cazier judiciar, 5.349 de copii de cazier judiciar și 252 de extrase.

Totodată au fost eliberate 5.417 adeverinţe de integritate (Registrul agresorilor sexuali).

Acțiuni speciale

Serviciul pentru Acțiuni Speciale a participat la 213 misiuni de întărire a dispozitivului de siguranță publică, în municipiile și orașele din județ și a asigurat sprijin la efectuarea a 106 percheziții domiciliare.

Totodată, luptătorii S.A.S. au participat și la 168 de intervenţii (punerea în aplicare de mandate, escorte, razii, negocieri, însoțiri de transporturi speciale, etc).

Cooperarea interinstituțională

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui a continuat colaborarea cu partenerii tradiţionali în domeniul combaterii infracţionalităţii, şi anume cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţ, împreună cu care au fost organizate şi executate acţiuni şi controale.

S-a colaborat eficient cu unitățile de parchet, fapt ce a contribuit la creşterea calităţii şi operativităţii activităţii de cercetare penală.

Obiective şi priorităţi pentru anul 2024

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va continua şi în perioada următoare acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora.

Ca principale obiective pentru anul 2024, reamintim continuarea și, acolo unde este cazul, consolidarea capacității de intervenție a polițiștilor, ca element esential pentru asigurarea securității cetățeanului, intensificarea acțiunilor punctuale pe linie de prevenire și combatere a infracțiunilor, sporirea rolului preventiv și descurajator la nivel stradal, prin asigurarea prezenței polițienești active în zonele cu infracționalitate ridicată (în special a celor săvârşite cu violenţă), eficientizarea activităților de prevenire și combatere a traficului de droguri, a criminalității informatice și a migrației ilegale, prevenirea și combaterea violenței domestice, precum și a infracțiunilor din zona unităților de învățământ, dezvoltarea sistemului informatic de monitorizare electronică, intensificarea activităţilor pe linie economico-financiară, în special în domeniul prevenirii și combaterii contrabandei şi evaziunii fiscale, eficientizarea activităţilor preventive şi proactive specifice, pentru reducerea riscului rutier, pentru diminuarea numărului accidentelor grave soldate cu persoane decedate şi răniţi grav, îmbunătățirea nivelului de pregătire profesională a polițiștilor, cu accent pe pregătirea practică (tactică, conducere în regim defensiv și prioritar și instrucția tragerii), desfășurarea activităților din competența poliției în ceea ce privește menținerea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării alegerilor.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*