Home » Administratie » Avem strategie! Documentul este verificat la Piatra Neamț, după care vine finanțarea de 62,6 milioane de euro

Avem strategie! Documentul este verificat la Piatra Neamț, după care vine finanțarea de 62,6 milioane de euro

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Local Vaslui a votat în unanimitate Strategia de Dezvoltare pentru perioada 2021 – 2027. Documentul urmează să fie verificat la Piatra Neamț, după care vor fi parafate contractele de finanțare. Pentru cele cinci direcții prioritare,  alocare financiară este în valoare totală de 62,6 milioane de euro.

Consiliul Local Vaslui a votat în unanimitate Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021 – 2027. Municipiul Vaslui va beneficia prin Programul Regional Nord-Est (PR NE) de o alocare financiară în valoare totală de 62,6 milioane de euro.

Fondurile sunt direcționate pe 5 dintre prioritățile PR NE 2021-2027: Prioritatea 2 – O regiune mai digitalizată – alocare de 2,8 milioane Prioritatea 3 – O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul- alocare de 20 milioane; Prioritatea 4 – O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă – alocare de 22,5 milioane; Prioritatea 6 – O regiune educată – alocare de 8,3 milioane de euro; Prioritatea 7 – O regiune mai atractivă – alocare de 8,9 milioane de euro.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că pentru Programul Regional Nord-Est autoritatea de management este Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. Este primul program regional descentralizat, iar beneficiarii nu trebuie să mai meargă la minister.

„Fiecare agenție și-a făcut un grafic al documentelor pentru a finanța și a răspunde în fața Comisiei Europene. Unul din documente este această strategie. Pentru prima dată ADR este autoritate de management pentru zona locală. În Piatra Neamț este o comisie care verifică fiecare strategie, dacă respectă ghidul transmis pentru acest document. După această verificare sunt trimise contractele de finanțare. Atunci am îndeplinit condițiile pentru finanțare”, a explicat Vasile Pavăl.

În vederea accesării fondurilor alocate, Agenție pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a deschis un apel de strategii de dezvoltare teritorială cu termen de depunere până pe data de 29.03.2024.

În cadrul apelului, municipiile reședință de județ vor trebui să depună în vederea verificării și avizării o serie de documente, iar după parcurgerea acestei etape, Serviciul Dezvoltare Urbană din cadrul Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Est va emite Avizul de Conformitate, document obligatoriu pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul PR Nord-Est 2021 – 2027. Dintre documentele solicitate pentru obținerea acestui aviz face parte Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*