Home » Administratie » Primării rămase fără bani! Mai multe UAT-uri riscă să ramburseze în totalitate fondurile europene

Primării rămase fără bani! Mai multe UAT-uri riscă să ramburseze în totalitate fondurile europene

de Dănuț CIOBANU 

Fondul de rezervă la dispoziția CJ Vaslui a fost majorat cu suma de trei milioane de lei. Alocarea de urgență a acestor sume are legătură cu situația de extremă dificultate cu care se confruntă unele UAT-uri din punct de vedere financiar. Dacă unele comunități nu fac ultimele plăți în cadrul unor proiecte vor fi obligate să ramburseze în totalitate fondurile europene.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat prima rectificare a bugetului local pe anul 2024. Una din cele mai importante modificări la partea de cheltuieli este diminuarea cu 3.000.000 lei a capitolului protecția mediului și majorarea cu aceeași suma a rezervei bugetare care se va afla la dispoziția autorităților publice locale.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a motivat proiectul de hotărâre prin situația de extremă dificultate cu care se confruntă unele UAT-uri din punct de vedere financiar.

„Sunt probleme reale cu rambursarea unor fonduri  europene. Unii din colegi, dacă nu fac ultimele plăți, vor intra în logica rambursării în totalitate, ceea ce cred că niciun consilier nu își dorește ca un UAT să apară cu fanionul roșu și să nu mai poată implementa proiecte europene. Am făcut acest fond de rezervă pentru a rezolva aceste probleme”, a spus Ciprian Trifan.

La începutul acestui an, CJ Vaslui a aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2024.

În conformitate cu prevederile legii bugetului de stat pe anul 2024, CJ Vaslui are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 36.829 mii lei care se repartizează integral, în anul 2024, comunelor, orașelor și municipiilor.

Necesarul de fonduri solicitat a fost în sumă de 1.286.614 mii lei, iar suma pe care a repartizat-o CJ Vaslui a fost de 36 829 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de aproximativ 3 %.

Pentru repartizarea sumelor, CJ-ul a făcut o analiză a nevoilor UAT-urilor și a fost întocmită o situație în care s-au comparat sumele repartizate de către Finanțele Publice Vaslui către UAT-uri în anul 2024 și sumele ce le-au fost repartizate în anul 2023.

Astfel, CJ Vaslui a repartizat următoarele sume: comuna Zorleni (1.000 mii lei, care este cea mai mare comună din județ), către cele două orașe, Negrești (600 mii lei) și Murgeni (1.000 mii lei), dar și către cele două municipii care au în implementare un număr mare de proiecte (2.000 mii lei către municipiul Huși și 4.000 mii lei către municipiul Bârlad). Celorlalte UAT-uri din județ au primit suma totală de 27.229 mii lei.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*