Home » Administratie » Încep lucrările la monumentul istoric Podul Doamnei! Valoarea totală a proiectului este de 772.083 de lei

Încep lucrările la monumentul istoric Podul Doamnei! Valoarea totală a proiectului este de 772.083 de lei

Consiliul Județean (CJ) Vaslui începe derularea proiectului „Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui”.

Perioada de implementare a proiectului este de 9 luni, începând cu data de 26 februarie până la data 30 noiembrie 2024.

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 26 februarie 2024 cu  Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul apelului de finanțare pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în pericol și pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice ale intervențiilor asupra monumentelor istorice.

Valoarea totală a proiectului este de 772.083 lei din care valoarea finanțării nerambursabile este în cuantum de 247.067 lei iar contribuția județului Vaslui este în sumă de 525.01.6 lei.

„Scopul proiectului este realizarea lucrărilor de intervenții de urgență asupra monumentului istoric, în vederea menținerii stării de conservare pentru o durată determinată de timp, până la realizarea lucrărilor de conservare, restaurare și punere în valoare”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Istoria Podului Doamnei începe în secolul al XIX-lea, când la porunca lui Mihail Sturdza (1834-1849), sub conducerea logofătului Constantin Sturdza, ministru de interne, se începe construcția acestuia.

Construcția podului a început în anul 1839 și a durat până în anul 1841. Podul a fost inaugurat la 8 noiembrie 1841 potrivit celor două texte inscripționate pe balustradele dinspre carosabil.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*