Home » Local » Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui: Ziua Poliției 2024 sărbătorită în mijlocul copiilor

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui: Ziua Poliției 2024 sărbătorită în mijlocul copiilor

În perioada 21-24 martie 2024 a fost organizată “Ziua Porților Deschise 2024” în municipiile și orașele județului Vaslui, activități care i-a avut în prim plan pe polițiștii vasluieni.

Activitățile de Ziua Poliției Române, desfășurate la complexul comercial Silver Mall Vaslui, complexul comercial Bârlad Value Center, Casa de Cultură Negrești, parcul Rodina Huși și parcul din centru orașului Murgeni, au adunat sute de copii, dornici să-i întâlnească pe polițiștii rutieri, pe „mascații” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale dar și câinele polițist GAMA. Publicul larg, în special micii oaspeți, au fost încântați de tehnica și dotările luptătorilor, menite să îi ajute în intervențiile zilnice.

Cei mici au fost dornici să vadă îndeaproape autospecialele poliției rutiere, să pornească sistemele acustice și luminoase folosite atunci când aceștia circulă în regim prioritar și să primească primele sfaturi despre siguranța în deplasare (portul centurii de siguranță, folosirea sistemelor omologate de retenție și transport copii, etc).

Adolescenții s-au putut informa despre o posibilă carieră în Poliție, beneficiind de sprijinul Serviciului Resurse Umane care a prezentat oferta educațională pentru școlile de agenți de poliție sau pentru Academia de Poliție și care a încercat să lămurească toate neclaritățile avute de cei interesați.

Unul dintre cele mai inedite standuri a fost creat de polițiștii criminaliști, care au amenajat “scena” producerii unei infracțiuni și au simulat o cercetare la fața locului.

Totodată, experții criminaliști și-au folosit instrumentele speciale pentru a-i amprenta pe cei mici și pentru a le oferi diplome de Micul Criminalist, ce purtau propriile impresiuni papilare.

De o atenție deosebită s-a bucurat și standul polițiștilor Biroului Siguranța Școlară, împreună cu cei de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, caer le-au oferit copiilor sfaturi prețioase despre cum să se ferească de bullying și cum să acționeze în situațiile delicate apărute la școală.

De asemenea, autospeciala din dotarea Biroului pentru Protecția Animalelor i-a impresionat pe copii prin dotările speciale pentru transportul animalelor rănite, iar polițiștii structurii prezenți la eveniment le-au explicat copiilor cum se realizează microciparea și controlul microcipurilor, cu un aparat special. În plus, copiii și părinții au primit sfaturi despre respectul pe care aceștia trebuie să îl manifeste pentru animale și cum pot veni în sprijinul acestora.

Câinele de urmă umană GAMA, în vârstă de 11 luni, nu putea lipsi de la jocuri, demostrațiile sale bucurându-i pe cei mici, ca în fiecare an.

Standul amenajat de polițiștii Biroului Pregătire Profesională Vaslui a dat șansa doritorilor să observe și să poată participa activ în activitățile de depistare, interceptare, imobilizare, încătușare și conducere, procedee polițienești prezentate de polițiști cu sprijinul luptătorilor de la acțiuni speciale.

Nu puteau lipsi invitații speciali, prietenii de la clubul moto Blue Knights Romania IV, care au încântat publicul cu motocicletele expuse.

Pe toată durata activității, participanții au primit baloane, pliante, flyere, diplome și reviste, cu sprijinul complexului comercial Silver Mall Vaslui, complexului comercial Bârlad Value Center, al organizațiilor sindicale și profesionale, precum Corpul Național al Polițiștilor, Sindicatul Național al Polițistilor și Personalului Contractual (S.N.P.P.C.), asociația Per-Aspera Ad Astra, Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, Sindicatul Polițiștilor din România DIAMANTUL și al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 1 Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*