Home » Local » Județul Vaslui, repetent la dezvoltare! La un pensionar revin 0,73 salariaţi

Județul Vaslui, repetent la dezvoltare! La un pensionar revin 0,73 salariaţi

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui are mai mulți pensionari decât salariați activi în câmpul muncii. Exodul populației active din ultimii ani face că la un pensionar revin 0,73 salariaţi. Îngrijorător este faptul că mulți tineri continuă să părăsească județul Vaslui, în timp ce bătrânii încasează printre cele mai mici pensii de la nivel național.

Județul Vaslui contabilizează un dezechilibru major la nivel socio-economic. Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în trimestrul IV 2023 a fost de 80.529 persoane.

În schimb, la sfârşitul lunii ianuarie, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr de 58.492 salariaţi. Dacă ne raportăm la aceste date, în județul Vaslui la un pensionar revin 0,73 salariaţi.

La începutul acestui an, pensiile au fost indexate cu un procent de 13,8%. Majorarea a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024 și urmează a doua majorare ca urmare a recalculării. Potrivit conducerii Ministerului Muncii, toate pensiile ar urma să fie recalculate în septembrie 2024.

Pensionarii vasluieni încasează o pensie medie de 1.629 lei, printre cele mai mici valori la nivel național. Alte județe din țară unde sunt în plată cele mai mici pensii sunt Vrancea – 1.598 lei; Călărași – 1.671 lei; Giurgiu – 1.603 lei.

Cum la nivelul județului Vaslui pensiile sunt mici, orice majorare operată de guvernanți este așteptată cu nerăbdare de majoritatea bătrânilor.

„Sunt oameni foarte necăjiți. Cei care au pensii bune puțin le pasă. Ar trebui acordat un stimulent pentru pensionarii care au avut copii. La noi în județ oamenii nu au avut unde lucra pentru a avea pensii bune. Cei de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, însă cei din confecții, cooperație au pensii foarte mici”, spunea Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: