Home » Business » Județele din Moldova se dezvoltă, Vasluiul este ocolit! Zero investiții străine în 2024

Județele din Moldova se dezvoltă, Vasluiul este ocolit! Zero investiții străine în 2024

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce în restul județelor din Moldova se deschid zeci de firme străine și sunt atrase fonduri importante, prin Vaslui nu trece niciun investitor. În primele două luni ale acestui an, în Iași s-au înmatriculat 39 de firme, în Botoșani 13 firme, Bacău 22 firme etc. În schimb, în județul Vaslui nu a fost înregistrată nicio societate cu capital extren.  

În primele două luni ale acestui an, în județul Vaslui nu a fost înmatriculată nicio societate cu participare străină la capitalul social subscris.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în luna ianuarie 2024 situația la nivelul Regiunii Nord-Est este următoarea: Bacău – 13 societăți; Botoșani – 6 societăți; Iași – 17 societăți; Neamț – 1 societate; Suceava – 3 societăți. În luna februarie 2024 situația este următoarea: Iași – 22 de societăți; Botoșani – 7 societăți; Bacău – 9 societăți; Neamț – 3 societăți; Suceava – 4 societăți.

În perioada 1991 – 2022, în județul Vaslui s-au înregistrat 633 de societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,21% din totalul societăților străine. Valoarea totală a investițiilor străine este de 44.966.800 euro. Printre județele codașe la investiții străine se află Mehedinți cu 49,7 milioane de euro și Gorj cu 11,1 milioane de euro. La polul opus se află județul Timiș cu investiții de 2 miliarde de euro.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.

La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.

În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.

PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*