Home » Local » Mobilizare în rândul asistenților medicali! Campanie de informare privind vaccinarea antirujeolică

Mobilizare în rândul asistenților medicali! Campanie de informare privind vaccinarea antirujeolică

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în colaborare cu asistenții medicali comunitari desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2024  activități de informare, educare și comunicare în cadrul campaniei „Luna națională de informare despre vaccinare”.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la 2 ore.

„Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Erupția cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeolă poate dezvolta o complicație foarte severă, panencefalita sclerozantă subacută”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

În România, în perioada 1 ianuarie 2023-5 martie 2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. Cazurile confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de județe și în Municipiul București. Cea mai mare incidență este raportată în județele Brașov, Mureș, Covasna și Giurgiu. Vaccinarea antirujeolică este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie.

În perioada 6 decembrie 2023-3 martie 2024, au fost vaccinați împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică inițiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni).

La nivelul județului Vaslui, coordonarea este asigurată de Compartimentul Supraveghere și Control Boli Transmisibile Dr Costache Luminița.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*