Home » Local » Județul Vaslui mai are în plată 678 de beneficiari ai legii privind veteranii de război, invalizii şi văduvele de război

Județul Vaslui mai are în plată 678 de beneficiari ai legii privind veteranii de război, invalizii şi văduvele de război

În județul Vaslui sunt în plată 678 de beneficiari ai legii privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război. Indemnizația medie este în sumă de 1.038 de lei, iar suma totală achitată  în luna martie 2024 este în valoare de 703.706 lei.

În luna noiembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea indemnizației pentru invalizi, veterani și văduve de război. Astfel, începând din acest an, suma a crescut cu aproximativ 13,8%.

Scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, care reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Ajutorul financiar este neimpozabil și reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, care în acest moment este, potrivit INS, de 7.000 de lei.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în actul normativ.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*