Home » Business » Studenții vasluieni nu au succes în afaceri! Doar 130 de societăți comerciale mai activează pe piață

Studenții vasluieni nu au succes în afaceri! Doar 130 de societăți comerciale mai activează pe piață

de Dănuț CIOBANU 

Studenții din județul Vaslui au înființat 410 societăți comerciale. Când au intrat în mediul economic cu noile firme, studenții au beneficiat de facilitățile acordate în baza HG nr. 166/2003.  Din păcate, la această dată, o mare parte din afaceri au ieșit de pe piață și mai sunt în funcțiune doar 130 de societăți. 

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în județul Vaslui sunt în funcțiune 130 de societăți înmatriculate de studenți; 280 au fost radiate; 54 de firme au fost radiate voluntar; 273 de radieri au fost ulterioare perioadei de trei ani de funcționare.

Din nefericire, anul 2024 a debutat extrem de nefavorabil pentru mediul de afaceri vasluian. Ordonanțele austerității care au oficializat majorarea fiscalității în mediul privat au avut un efect direct pe piața afacerile. Situația dificilă cu care se confruntă mediul economic continuă, de altfel, trendul falimentelor din anul precedent.

În perioada ianuarie – decembrie 2023, în județul Vaslui și-au încetat activitatea un număr total de 1.381 de firme.

Astfel, au fost suspendate 251 de firme, iar alte 385 de societăți au fost dizolvate. În aceeași perioadă, au fost radiate din Registrul Comerțului 745 de societăți.

Conform legislației în vigoare, studenții care vor să înființeze propria afacere beneficiază de o serie de scutiri de la plata taxelor și tarifelor pentru operațiunile de înmatriculare la Registrul Comerțului.

De asemenea, sunt facilități și în ceea ce privește achitarea taxelor și tarifele pentru autorizarea funcționării comercianților, solicitate la constituire.

Tot pentru a deveni buni întreprinzători, studenții nu plătesc la administrația publică locală taxele pentru obținerea autorizației de desfășurare a unor activități economice în mod independent.

Alte avantaje privesc scutirea achitării taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în formă autentică, când forma juridică a societății comerciale implică răspunderea nelimitată a asociaților sau a unora dintre ei pentru obligațiile sociale etc.

Pentru a beneficia de scutirile de la plata taxelor și tarifelor, studentul care înființează o societate comercială trebuie să urmeaze cursurile unei forme de învățământ superior de lungă sau de scurtă durată la o instituție de învățământ superior acreditată.

De asemenea, studentul întreprinzător trebuie să fie cel puțin în anul al II-lea de studiu, a promovat toate obligațiile prevăzute de senatul universității și nu a depășit vârsta de 30 de ani.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*