Home » Local » 1.944 de familii încasează indemnizație pentru creșterea copilului. Ajutorul nu poate fi mai mare de 8.500 de lei

1.944 de familii încasează indemnizație pentru creșterea copilului. Ajutorul nu poate fi mai mare de 8.500 de lei

Județul Vaslui are în plată 1.944 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului. În luna februarie 2024, suma totală plătită pentru drepturile curente a fost de 4.943.352 de lei, iar suma medie achitată s-a ridicat la suma de 2.542 de lei.

În cursul acestui an, mama sau tatăl nou-născutului poate beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Concediul pentru creșterea copilului se acordă pentru o perioadă de maximum doi ani sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap. În tot acest timp, salariatul va primi o indemnizație lunară, pentru fiecare copil în parte.

Beneficiază de indemnizație creștere copil persoanele, care în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit şi care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului.

Conform legislației în vigoare, dacă nu se îndeplinește condiția privind realizarea timp de 12 luni consecutiv de venituri supuse impozitului pe venit, poți beneficia de indemnzițație creștere copil și dacă: ți-ai însoțit soțul în misiune permanentă în străinătate; ai beneficiat de indemnizație de șomaj; ai avut pensie de invaliditate etc.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Chiar dacă valoarea indemnizației se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi mai mică de 1.495 de lei și nici mai mare 8.500 de lei. Aceste plafoane sunt valabile indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediu de creștere copil.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*