Home » Local » Bătrâni necăjiți! Peste 30.000 de pensionari vasluieni trăiesc cu pensii de 1.281 de lei

Bătrâni necăjiți! Peste 30.000 de pensionari vasluieni trăiesc cu pensii de 1.281 de lei

de Dănuț CIOBANU

Peste 30.000 de pensionari din județul Vaslui încasează indemnizația socială de 1.281 de lei. Pensiile foarte mici sunt încasate de foșii salariați din sectorul confecțiilor, cooperație etc. Pensionarii vasluieni încasează o pensie medie de 1.629 lei, printre cele mai mici valori la nivel național. 

În județul Vaslui încasează indemnizația socială 25.820 de pensionari care provin din sistemul public de pensii. În cazul acestor persoane, valoarea medie suportată de la bugetul de stat până la valoarea indemnizației sociale este de 503 lei.

La acest grup de persoane care primesc pensie socială se adaugă alți 5.126 de pensionari din sistemul agricol, iar valoarea medie suportată de la bugetul de stat este de 350 de lei.

Pensia minimă socială este încasată de persoanele care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Acest tip de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13,8%, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Județul Vaslui contabilizează un dezechilibru major la nivel socio-economic. Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în trimestrul IV 2023 a fost de 80.529 persoane.

În schimb, la sfârşitul lunii ianuarie, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr de 58.492 salariaţi.

Dacă ne raportăm la aceste date, în județul Vaslui la un pensionar revin 0,73 salariaţi.

La începutul acestui an, pensiile au fost indexate cu un procent de 13,8%. Majorarea a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024 și urmează a doua majorare ca urmare a recalculării. Potrivit conducerii Ministerului Muncii, toate pensiile ar urma să fie recalculate în septembrie 2024.

Pensionarii vasluieni încasează o pensie medie de 1.629 lei, printre cele mai mici valori la nivel național. Alte județe din țară unde sunt în plată cele mai mici pensii sunt Vrancea – 1.598 lei; Călărași – 1.671 lei; Giurgiu – 1.603 lei.

Cum la nivelul județului Vaslui pensiile sunt mici, orice majorare operată de guvernanți este așteptată cu nerăbdare de majoritatea bătrânilor.

„Sunt oameni foarte necăjiți. Cei care au pensii bune puțin le pasă. Ar trebui acordat un stimulent pentru pensionarii care au avut copii. La noi în județ oamenii nu au avut unde lucra pentru a avea pensii bune. Cei de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, însă cei din confecții, cooperație au pensii foarte mici”, spunea Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*