Home » Agricultura » Pericol în agricultură! În județul Vaslui s-a instalat deja seceta pedologică moderată

Pericol în agricultură! În județul Vaslui s-a instalat deja seceta pedologică moderată

de Dănuț CIOBANU 

Agricultorii vasluieni au parte de vești proaste din partea Administrației Naționale de Meteorologie. Județul Vaslui se confruntă deja cu o secetă pedologică moderată, rezervele de umiditate din sol fiind la cote de avarie. Anul trecut, 5.180 de fermieri vasluieni au primit despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă în valoare de 18.492.015 lei.

O mare parte din județul Vaslui se confruntă la această dată cu o secetă pedologică moderată. Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în data de 9 aprilie 2024 la cultura grâului de toamnă conținutul de umiditate din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute pe suprafețe extinde din Moldova.

Mai mult, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0 – 20 de centimetri prezintă un deficit de umiditate în estul Moldovei, fiind instalată seceta pedologică moderată.

Anul acesta, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va gestiona fondurile pentru despăgubirile fermierilor. Fondurile sunt reprezentate de reținerea de către APIA a unui procent de 3% din plățile directe ale agricultorilor pentru constituirea unui fond de risc. Aceste sume pot fi suplimentate de la bugetul de stat

În perioada 19-20 septembrie 2023, Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a finalizat acțiunea de plată a despăgubirilor la culturile afectate de secetă înființate în primăvara anului 2022. Este vorba despre un număr de 5.180 de persoane fizice și juridice, valoarea sprijinului financiar fiind în valoare totală de 18.492.015 lei.

În județul Vaslui au fost afectate de secetă 80.820 de hectare de porumb, floarea-soarelui, livezi, viță de vie etc.

Situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară de la nivel local afectate de secetă a fost următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea-soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie  – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.

Seceta prelungită a diminuat sever producția de cereale de la nivelul județului Vaslui. Dacă în 2021 de pe o suprafață totală de 223.125 hectare (ha) cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță s-a obținut o producție totală de 932.566 tone, în anul 2022 de pe aproximativ aceeași suprafață a fost obținută o cantitate totală de 278.503 tone. Mai exact, producția realizată a fost cu 70% mai mică decât în anul precedent. Prin urmare, pierderile înregistrate de producătorii agricoli au fost foarte mari.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*