Home » Local » Mai multe firme din comerț și domeniul producției au fost sancționate de Inspecția Muncii Vaslui

Mai multe firme din comerț și domeniul producției au fost sancționate de Inspecția Muncii Vaslui

În perioada 18 – 22 martie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat o campanie pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară
activități din domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”. În timpul controalelor au fost verificate și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate vizite de inspecție la 16 angajatori din județul Vaslui, care desfășoară activitate în cele două domenii vizate de campanie.

Inspectorii de muncă au identificat o persoană la un angajator care presta muncă nedeclarată. Acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 20.000 lei.

„Au mai fost aplicate 4 amenzi în valoare de 3.000 lei fiecare pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de lucru și neacordarea repausului săptămânal, valoarea amenzilor fiind de 12.000 lei. Valoarea totală a amenzilor  aplicate în perioada campaniei a fost de  32.000 lei. Au mai fost aplicate 9 avertismente. În urma controalelor efectuate în domeniul relațiilor de muncă au fost dispuse și 29 de măsuri de remediere a neconformităților constatate”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 41 de neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 41 sancțiuni contravenționale (două amenzi în sumă totală de 10.500 lei și 39 de avertismente).

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*