Home » Local » Amenzi grele! Șantiere pline cu muncitori fără contract individual de muncă

Amenzi grele! Șantiere pline cu muncitori fără contract individual de muncă

În prima săptămână din luna aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a efectuat în domeniul relaţiilor de muncă 36 de controale la agenţii economici ce desfăşurau activitate în domeniul construcţiilor. În cadrul campaniei au fost identificate 8 persoane care prestau muncă nedeclarată. Prin urmare, au fost aplicate 6 amenzi pentru muncă nedeclarată în valoare de 160.000 lei, 7 sancţiuni pentru nerespectarea timpului de lucru din care 3 amenzi în valoare de 9.000 lei şi 4 avertismente.

Pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate 3 sancţiuni din care: 2 amenzi în valoare de 16.000 lei şi un avertisment. Valoarea totală a amenzilor aplicate în timpul campaniei a fost de 185.000 lei. De asemenea, au fost dispuse 58 de măsuri de intare în legalitate.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în perioada 01-06.04.2024 au fost efectuate vizite de inspecție la 28 angajatori, au fost constatate 84 neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 82 sancțiuni contravenționale: 8 amenzi în sumă totală de 42.000 lei și 74 de avertismente.

„Deşi constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislaţiei ce reglementează relaţiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecinţe negative în plan social şi economic, în special în ceea ce priveşte munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenţiei instituţiilor de stat cu atribuţii în acest sens, pe direcţia creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu”, au precizat reprezentanții ITM Vaslui.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce:

  • persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială;
  • lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat şi la concediu medical;
  • lipsa accesului la pensie şi la indemnizaţie de şomaj;
  • persoana care prestează munca fără forme legale de angajare, nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului;
  • condiţii precare de muncă pentru lucrători şi riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;
  • fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*