Home » Local » Sănătatea în cifre! În județul Vaslui sunt înscrise la medicii de familie 274.219 persoane asigurate

Sănătatea în cifre! În județul Vaslui sunt înscrise la medicii de familie 274.219 persoane asigurate

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui sunt înscrise la medicii de familie 274.219  persoane asigurate. Casa de Asigurări de Sanătate (CAS) Vaslui are încheiate contracte pentru asistența medicală cu 133 de medici. În județul Vaslui funcționează 9 centre de permanență, cu un număr total de 63 de medici. Cetrele de permanență sunt în Codăești, Cozmești, Ivănești, Vutcani, Puiești, Oltenești, Tutova, Negrești, Bârlad. 

La începutul acestui an, la nivelul județului Vaslui erau încheiate 132 de contracte pentru asistența medicală cu 133 de medici (pe un contract există doi medici cu liste proprii ). La aceeași dată, populația existentă la nivelul județului Vaslui era de 512.894 persoane, fiind înscrise la medicii de familie 274.219 de persoane asigurate.

 „Primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate este asigurat de medicul de familie, care are obligația de a-i acorda acestuia primele îngrijiri și de a-l îndruma la specialiștii de care are nevoie. Fiecare pacient trebuie tratat în mod egal, fără să fie discriminat, medicul de familie fiind cel care se ocupă de toate problemele de sănătate ale acestuia. Datorită comunicării directe, între pacient și medic se creează o relație de încredere, foarte importantă pentru menținerea și restabilirea sănătății. De altfel, medicul de familie este responsabil și de promovarea sănătății și a stării de bine a pacienților prin intervenții adecvate și eficiente”, a spus Mihaela Chitariu, directorul Casei de Asigurări de Sanătate (CAS) Vaslui.

Asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă pentru colectivitățile locale arondate, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie se realizează prin intermediul centrelor de permanență.

În județul Vaslui funcționează 9 centre de permanență, cu un număr total de 63 de medici. Cetrele de permanență sunt în Codăești, Cozmești, Ivănești, Vutcani, Puiești, Oltenești, Tutova, Negrești, Bârlad.

Programul de gărzi în centrele de permanență se desfasoara de la ora 15 până a doua zi dimineata la ora 8, însemnând în timpul săptămânii 17 ore/ gardă, iar sâmbăta, duminica și sărbatorile legale numărul de ore de gardă este de 24.

Pentru medicii coordonatori de centru se decontează 66 lei/ora , pentru ceilalți medici din cadrul centrului 60 lei/ora, iar pentru asistenții medicali 20 lei/ora.

„Medicii din centrele de permanență asigură asistența medicală în limita competenței pe care o au, pentru cazurile ce depășesc competența medicului de familie se apelează la serviciile de urgență”, a mai spus directorul CAS Vaslui.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*