Home » Local » DSP Vaslui: Creșterea incidenței tusei convulsive în România și recomandări de sănătate publică

DSP Vaslui: Creșterea incidenței tusei convulsive în România și recomandări de sănătate publică

Tusea convulsivă este o boală cu caracter endemic în UE/SEE și în întreaga lume. La fiecare trei până la cinci ani sunt așteptate epidemii mai mari, chiar și în țările cu acoperire vaccinală mare. Riscul de îmbolnăvire este evaluat pentru patru grupuri populaționale diferite, ca un produs al probabilității de infecție și al impactului acesteia.

Riscul este evaluat ca fiind ridicat pentru sugarii neimunizați sau parțial imunizați, cu vârsta mai mică de 6 luni, deoarece aceștia reprezintă grupul cu cea mai mare morbiditate și mortalitate prin tuse convulsivă.

Sugarii cu vârstapeste 6 luni și copiii cu vârsta de până la 15 ani au un risc moderat dacă nu sunt vaccinați sau parțial vaccinați și au un riscs  căzut dacă sunt vaccinați complet conform programelor naționale de vaccinare.

Adolescenții cu vârsta de peste 16 ani și adulții cu vârsta de până la 64 de ani prezintă un risc moderat, respectiv scăzut dacă au primit recent o doză de rapel.

Vârstnicii (65 de ani șipeste) și persoanele de oricevârstă cu afecțiuni subiacente, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică au un risc general  moderat de îmbolnăvire, un risc moderatde infecție și impact moderat.

În primele 4 luni ale anului 2024 în România au fostî nregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere de 7 ori față de cele 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv cu 19 cazuri față de media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).

Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari:

Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă este prezentată în tabelul următor. Se observă că cele mai multe (72, respectiv 64%) au fost înregistrate la 0-4 ani.

Grupa de vârstă(ani) Nr.cazuri
0-4 72
5-9 18
10-14 13
15-19 6
20-24 0
25-34 2
35-44 0
45-54 1

37 cazuri (33%) au fost înregistrate cu vârsta sub 1 an, dintre care 33 (89%) erau eligibile pentru doza 1 de vaccin. Cu toate acestea, doar 4 sugari fuseseră vaccinați, dintrecare3 (9%) corespunzător vârstei.

În aceeași perioadă de referință, în județul Vaslui nu s-a înregistrat niciun caz de tuse convulsivă, dar având în vedere creşterea incidenţei tusei convulsive în România, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui face următoarele recomandări pentru populație:

prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”); vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor; vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei; vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;

promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți). Amintim că prin Ord. M.S. nr. 3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3 și 4 este compensat 100 %.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*