Home » Local » Noi promisiuni pentru pensionari! De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile

Noi promisiuni pentru pensionari! De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile

de Dănuț CIOBANU 

În plină campanie electorală, pensionarii primesc noi promisiuni de la guvernanți. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că de la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile. Cum la nivelul județului Vaslui pensiile sunt foarte mici, orice majorare operată de guvernanți este așteptată cu nerăbdare de majoritatea bătrânilor.

După data de 1 septembrie 2024, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile. Pragul actual este stabilit la 2.000 de lei, după  care se aplică o impozitare de 10%. Acesta este anunțul făcut de către guvernanți.

De altfel, încă de la începutul acestui an, Guvernul României a anunțat că analizează posibilitatea eliminării impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei. Cum la nivelul județului Vaslui pensiile sunt extrem de mici, această măsură ar aduce bani în plus pentru un număr mare de pensionari.

La data de 1 ianuarie 2024, pe segmentul asigurărilor sociale de stat, în județul Vaslui erau în plată 80.544 de pensionari. Pensia medie încasată este de 1.857 de lei, una dintre cele mai mici valori de la nivel național. În aceeași lună, valoarea totală a drepturilor cuvenite s-a ridicat la suma de 149,5 milioane de lei.

În prezent, pensiile cu cuantum de până la 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării. Impozitul este aplicat doar în proporție de 10% pentru excedentul care depășește suma de 2.000 de lei. Spre exemplu, o pensie în valoare de 2.800 de lei va suporta un impozit de 80 de lei.

Pensionarii vasluieni au primit pensiile indexate cu un procent de 13,8%. Majorarea a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024 și urmează a doua majorare ca urmare a recalculării. Potrivit conducerii Ministerului Muncii, toate pensiile ar urma să fie recalculate în septembrie 2024.

Cum la nivelul județului Vaslui pensiile sunt mici, orice majorare operată de guvernanți este așteptată cu nerăbdare de majoritatea bătrânilor.

„Sunt oameni foarte necăjiți. Cei care au pensii bune puțin le pasă. Ar trebui acordat un stimulent pentru pensionarii care au avut copii. La noi în județ oamenii nu au avut unde lucra pentru a avea pensii bune. Cei de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, însă cei din confecții, cooperație au pensii foarte mici”, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*