Home » Local » 64 de contravenții legate de procesul electoral! Au fost aplicate 15 amenzi și 17 avertismente

64 de contravenții legate de procesul electoral! Au fost aplicate 15 amenzi și 17 avertismente

În județul Vaslui, activitățile conexe procesului electoral s-au desfășurat în parametri normali atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, fiind menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă la toate sesizările privind nerespectarea legii, acționând cu obiectivitate și profesionalism în fiecare situație, indiferent de persoanele implicate.

În ziua alegerilor au fost sesizate 64 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 18 nu s-au confirmat, iar 4 sunt în curs de verificare.

Principalele fapte sesizate făceau referire la continuarea campaniei electorale, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot, sfătuirea alegătorilor privind opțiunea de vot, fotografierea sau filmarea buletinului de vot, prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează, posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor sau situații de turism electoral.

De asemenea, au fost aplicate 15 amenzi, în valoare de 26.800 de  lei, și 17 avertismente.

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 620 de persoane cu aproximativ 474 de vehicule, fiind aplicate 284 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 143.527 de lei, fiind constatată și 1  infracțiune.

Polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, în colaborare cu Direcția Rutieră, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au aplicat sancțiuni la regimul rutier, cu privire la abateri constatate și transmise din elicopterul Ministerului Afacerilor Interne.

Aproape 900 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați sâmbătă și duminică pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și a dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

Menționăm că efectivele MAI asigură în continuare măsurile de protecție la toate cele 86 de locații ale birourilor de circumscripție din județul Vaslui.

Datorită bunei organizări și a mobilizării exemplare, structurile Ministerului Afacerilor Interne și-au îndeplinit obiectivul principal de a asigura desfășurarea acestor alegeri în condiții de siguranță pentru ca cetățenii să-și poată exercita liber dreptul constituțional la vot.

Mulțumim tuturor colegilor care și-au îndeplinit cu profesionalism misiunile pe parcursul perioadei electorale, și în special în ziua alegerilor.

În același timp, apreciem responsabilitatea competitorilor electorali și a cetățenilor care au respectat cadrul legal privitor la alegeri.

Totodată, mulțumim jurnaliștilor care au relatat cu obiectivitate modul în care angajații MAI și-au făcut datoria în perioada electorală și în ziua alegerilor.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*