Home » Local » PSD câștigă detașat alegerile locale din județul Vaslui! Vasluienii au bifat cea mai scăzută pezență la vot din țară

PSD câștigă detașat alegerile locale din județul Vaslui! Vasluienii au bifat cea mai scăzută pezență la vot din țară

de Dănuț CIOBANU 

Partidul Social Democrat Vaslui a câștigat detașat alegerile locale din data de 9 iunie. Centrele urbane și majoritatea primăriile de comune au rămas sub administrația social-democraților, cu excepția orașului Negrești unde Cristinel Rusu a câștigat un nou mandat de primar. Demn de remarcat este faptul că județul Vaslui a înregistrat cea mai scăzută pezență la vot din țară, de numai 37,23%.

Primăria municipiului Vaslui a fost câștigată de Lucian Braniște, candidatul PSD. La fel s-a întâmplat și în municipiile Bârlad și Huși, unde candidații PSD Dumitru Boroș și Ioan Ciupilan au un nou mandat de primar. Și în orașul Murgeni, social-democratul Eduard Cazacu a adjudecat un nou mandat de primar. Orașul Negrești câștigat de liberali alegerile trecute rămâne singurul oraș din județ cu o altă culoare politică,

PNL a adjudecat primăriile din 20 de comunități, AUR a câștigat două primării de comune din județul Vaslui, în timp ce USR reușește să câștige o singură primărie, cea din Bogdănești.

Cel mai notabil fenomen consemnat ieri este apetitul extrem de scăzut al vasluienilor pentru politică, de vreme ce, așa cum indică platforma prezenta.roaep.ro, din cele 426.293 de persoane înscrise pe listele permanente și complementare, 158.725 persoane au mers la vot. Numărul vasluienilor din mediul rural care au votat a fost aproape dublu față de urban: 101.316, față de 57.409 din mediul urban. 3.184 de aleggători și-au exercutat acest drept intrând pe listele suplimentare pentru Parlamentul European, iar 2.730 au votat cu urna mobilă.

Cetățenii UE moldoveni și-au făcut simțită prezența, sau mai bine spus absența, și la aceste alegeri, numărul locuitorilor municipiului Vaslui de pe listele de vot fiind de 131.746 de persoane, deși orașul are circa 65.000 în realitate. Prezența la în municipiul Vaslui a fost de 16,87%, în Bârlad – 35,97%, Huși – 30,52%, Negrești – 46,42%, Murgeni – 43,44%.

La Bârlad, mai puțin de 36% din alegători au votat. Ca aproape la fiecare scrutin, la Bârlad, cele 46 de secții de votare amenajate în școli, grădinițe sau alte instituții nu au raportat incidente la ora 7.00, ora deschiderii, astfel că și-au deschis ușile fără probleme în fața alegătorilor cu drept de vot. Cu atât mai mult cu cât vremea a fost numai bună pentru ieșit din casă și a-și alege viitorul primar, Consiliul Local, Consiliul Județean, președintele de Consiliu Județean și europarlamentarii.

Totuși, trebuie remarcat faptul că, la aceste alegeri locale, din totalul de 55.558 de votanți înscriși pe listele permanente și complementare, până la ora 22.00, la închiderea secțiilor, doar 19.996 de bârlădeni și-au exprimat dreptul la vot, dintre care 19.682 pe listele permanente și complementare, 237 pe listele suplimentare și 77 cu urna mobilă. Adică s-au prezentat la vot doar 35,97% din totalul celor cu drept de vot, la scrutinul de acum fiind înregistrată o prezență ceva mai mare decât acum patru ani, când au votat 19.628 de bârlădeni (33,85%).

Puțin mai mare a fost prezența la alegerile europarlamentare, în cele 15 ore alocate votului exercitându-și acest drept 20.172 de persoane, respectiv 19.631 pe listele permanente și complementare, 413 pe listele suplimentare și 128 cu urna mobilă. În procente, vorbim de 36,31% dintre votanții înscriși pe listele permanente și complementare.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*