Home » Local » Amenzi între 100 și 500 de lei pentru neasigurarea locuinței! În județul Vaslui sunt numai 16.912 polițe de asigurare

Amenzi între 100 și 500 de lei pentru neasigurarea locuinței! În județul Vaslui sunt numai 16.912 polițe de asigurare

de Dănuț CIOBANU 

Polițele active au un grad de cuprindere în asigurare a fondului locativ existent în județul Vaslui de numai 9,47%. Mai exact, la finalul lunii mai 2024 erau în vigoare 16.912 polițe de asigurare obligatorie a locuinței. Persoanele fizice sau juridice au obligaţia de asigurare a locuinţelor, în caz contrar riscând o amendă între 100 și 500 de lei.

La data de 31 mai 2024, în județul Vaslui erau în vigoare16.912 polițe de asigurare obligatorie a locuinței. Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la nivelul județului Vaslui polițele active au un grad de cuprindere în asigurare a fondului locativ existent de 9,47%. De asemenea, daunele plătite de la apariția obligativității asigurării sunt în valoare de 496.015 de lei.

Potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru locuințele tip B.

Prima anuală obligatorie este de 10 euro, în cazul locuințelor tip B, și de 20 euro în cazul locuințelor tip A. Asigurarea obligatorie acoperă trei riscuri naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren.

În prima jumătate a acestui an, Primăria Vaslui a publicat pe site-ul instituției o înștiințare privind asigurare obligatorie a locuințelor. Persoanele fizice sau juridice au obligaţia de asigurare a locuinţelor, în caz contrar riscând o amendă între 100 și 500 de lei.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.

Vă rugăm să procedaţi la îndeplinirea obligaţiei de încheiere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor, având în vedere faptul că, în conformitate cu prevederile art. 29 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 260/04.11.2008, constituie contravenţie nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor prevăzute la art. 3 alin. (1) şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei”, se precizează în înștiințare publicată de Primăria Vaslui.

În document se mai arată că poliţa de asigurare/contractul de asigurare nu se depune la Serviciul Finanţe Publice Locale a Municipiului Vaslui, municipalitateaă având posibilitatea de a efectua verificări în baza de date a PAID.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*