Home » Sanatate » Vine cardul de sănătate. Ce facem cu el?

Vine cardul de sănătate. Ce facem cu el?

De săptămâna aceasta s-a început distribuirea cardurilor de sănătate în județul Vaslui.

„Pe data de 9 septembrie am semnat cu Imprimeria Națională pentru prima tranșă de 129.000 carduri, pe care Poșta Română a și început să le distribuie de luni. Astăzi (n.r ieri) s-a semnat pentru restul de 90.000”, ne-a declarat Simona Polak, președintele Casei Jdețene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Medicii de familie au încă neclarități referitoare la utilizarea cardului și la perioada de valabilitate a acestuia. Întrebată fiind despre acest aspect, Simona Polak a venit în ajutorul acestora: „Nu va exista nicio modificare cu privire la reglementările contractului-cadru al CJAS Vaslui cu furnizorii, iar perioada de valabilitate a cardului este de cinci ani, ce va urma după încă nu știm”.

Un alt aspect care aduce semne de întrebare îl reprezintă achiziționarea cititoarelor de carduri dar și rolul cardului în sistemul serviciilor medicale.

„Ceea ce privește achiziționarea cititoarelor de carduri nu ține de CJAS, fiecare medic de familie sau insituție medicală își poate procura la alegere aparatul, iar rolul cardului nu este altul decât acela de a stoca și securiza informații medicale referitoare la posesor”.

Pe cardul de sănătate vor fi imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate (codul CID), numărul de identificare al cardului și data expirării acestuia. Pe CIP-ul cardului vor fi înregistrate următoarele informații: datele de contact ale medicului de familie, codul numeric personal al asiguratului și cu acordul acestuia: diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces.

De la 1 ianuarie 2015, cardul național de sănătate va reprezenta singura modalitate prin care asigurații vor putea primi servicii medicale. (Roxana CUCU)

De săptămâna aceasta s-a început distribuirea cardurilor de sănătate în județul Vaslui. „Pe data de 9 septembrie am semnat cu Imprimeria Națională pentru prima tranșă de 129.000 carduri, pe care Poșta Română a și început să le distribuie de luni. Astăzi (n.r ieri) s-a semnat pentru restul de 90.000”, ne-a declarat Simona Polak, președintele Casei Jdețene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. Medicii de familie au încă neclarități referitoare la utilizarea cardului și la perioada de valabilitate a acestuia. Întrebată fiind despre acest aspect, Simona Polak a venit în ajutorul acestora: „Nu va exista nicio modificare cu privire la reglementările…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile