Home » Administratie » Pace la CJ Vaslui! Liberalii și social-democrații au bătut palma pe cheltuirea excedentului de 17 milioane de lei

Pace la CJ Vaslui! Liberalii și social-democrații au bătut palma pe cheltuirea excedentului de 17 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii județeni au decis în unanimitate ca excedentul bugetar din anul trecut de peste 17 milioane de lei să fie orientat pentru plata lucrărilor de investiții. Una din sursele acestui excedent este drumul strategic, pentru care acum se fac plăți pentru lucrări realizate anul trecut. Reprezentanții CJ Vaslui au spus că vor fi achitate facturile începând chiar de astăzi, pentru a nu fi depășite anumite termene de plată.

Consilierii județeni au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2021 ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare. În premieră, opoziția a reușit să introducă un amendament, potrivit căruia în anexele hotărârii să fie prezentată o listă cu obiectivele de investiții pentru care se vor face plăți din excedent. Consilierii liberali au insistat la conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui să prezinte cauzele pentru care la finalul anului trecut s-a contabilizat o sumă atât de mare.

„Suma de peste 17 milioane de lei este foarte mare. Acest excedent bugetar provine din suprafinanțarea obiectivelor de investiții sau din nerealizarea pașilor în derularea acestor proiecte?”, a întrebat Liviu Iacob, consilier PNL.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a răspuns că sunt unele lucrări care au fost realizate în anul trecut, dar care trebuie achitate în această perioadă.

„Un exemplu concret privind formarea excedentului este proiectul de realizare a drumului strategic. Lucrări care au fost făcute anul trecut trebuie plătite în acest an. Plata pentru drumul strategic se face din sume din prefinanțare”, a explicat Buzatu.

Consilierii din opoziție au adăugat că proiectul de hotărâre trebuie aprobat urgent pentru a se putea lucra la bugetul local pe anul curent și nu la efectuarea unor plăți.

„Mă îndoiesc că ați făcut acest proiect pentru a face plăți!”, a precizat Liviu Iacob.

Mircea Țuțuianu, directorul Direcției Economice din cadrul CJ Vaslui, a arătat că a fost nevoie de o ședință de îndată, deoarece de mâine se fac plățile către executanții lucrărilor.

„Nu este nevoie de acest proiect pentru a lucra la bugetul local. De mâine utilizăm sumele pentru plata facturilor. Excedentul bugetar este cert din data de 3 ianuarie 2022. Trazoreria ne-a informat că acesta este excedentul bugetului local”, a subliniat Țuțuianu.

În cazul bugetului local al judeţului Vaslui, excedentul la finele anului 2021 a fost de 17.575.334,9 lei. Din aceasta, suma de 11.928.201,68 lei este rezervată pentru efectuarea cheltuielilor ce au fost stabilite prin acte normative sau de către finanțatori. În acest sens, suma de 11.713.394,68 lei reprezintă prefinanțări pentru patru proiecte ale CJ Vaslui și pentru proiectele ce sunt implementate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*