Home » Administratie » Șantiere în criză! Zeci de milioane de lei alocate pentru dezvoltare nu au fost cheltuite

Șantiere în criză! Zeci de milioane de lei alocate pentru dezvoltare nu au fost cheltuite

de Dănuț CIOBANU 

Anul 2021 nu a fost o perioadă extrem de favorabilă pentru realizarea investițiilor din județul Vaslui. Cheltuielile pe secțiunea de dezvoltare s-au efectuat într-un procent de 57%, ceea ce înseamnă că în totalul plăților bugetului local secțiunea de dezvoltare are un procent de doar 29,09%. Cauzele întârzierii proiectelor sunt multiple. Capacitatea redusă a constructurilor de a respecta graficele de lucru, lipsa fondurilor pe unele programe naționale, creșterea prețurilor etc.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat contul de execuție al bugetului local pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021. Printre altele, cheltuielile aferente secțiunii de dezvoltare au fost realizate într-un procent de 57%. Mai exact, de la o prevedere bugetară la capitolul cheltuieli pe dezvoltare de 213 milioane de lei, au fost efectuate plăți de 121,7 milioane de lei. Practic, în totalul plăților bugetului local, secțiunea de funcționare reprezintă 70,91%, comparativ cu secțiunea de dezvoltare care are un procent de doar 29,09%.

„Poate cu o mai bună organizare și un climat favorabil să finalizăm mai multe lucrări, astfel încât cifrele pe secțiune ade dezvoltare pe care le vom analiza cu proxima ocazie să fie mai îmbucurătoare”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier PNL.

Pe lângă ritmul lent în care s-au desfășurat lucrările aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe europene, alte cauze care au condus întârzierea realizării obiectivelor de investiții țin de creșterea prețurilor la materialele de construcții, rabursarea unor sume la finalul anului, lipsa de finanțare pe unele programe naționale etc.

„Avem multe finanțări pe programe naționale ce se derulează de mai mulți ani și ca sume nu sunt la dispoziția noastră. Noi am avut rezerve și am continua execuția, apoi am luat banii de la stat. Mai este vorba și de capacitatea prestatorilor care se prezintă la licitații. Noi le atribuim lucrările, după care ne trezim că nu putem să ne ducem la îndeplinire lucrările. Vrem să continuăm investițiile, chiar dacă termenele nu sunt cele pe care ni le-am propus. E bine să știm explicațiile reale, să nu creadă cineva că nu avem capacitatea de a gestiona aceste lucrări”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

La capitolul venituri, bugetul local al județului Vaslui pe anul 2022 are prevăzute venituri în valoare totală de 560.754.582 de lei. Numai pe segmentul de sume de la Uniunea Europeană/alți donatori în cadrul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020, veniturile se ridică la suma de 147.919.059 de lei.

Potrivit bugetului pe anul curent, la capitolul cheltuieli este prevăzută o sumă totală de 564.366.901 lei. Pentru secțiunea de funcționare este prevăzută suma de 272.428.952 de lei, din care cheltuielile de personal se ridică la 145.606.031 lei, iar cele pentru bunuri și servicii la 60.759.498 lei.

În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, sunt prognozate cheltuieli în valoare de 291.937.949 lei. Doar pentru proiectele cu finanțări din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, cheltuielile reprezintă 190.180.645 de lei.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*