Home » National » România, alături de alte 9 state, solicită Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru furnizarea de vaccinuri COVID pentru a nu pierde sume mari de bani

România, alături de alte 9 state, solicită Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru furnizarea de vaccinuri COVID pentru a nu pierde sume mari de bani

Miniștrii USR au aprobat în mai 2021 intrarea României într-un contract de achiziției de doze de vaccin COVID. Este cel mai mare prejudiciu dat bugetului de stat, pe care actualul ministru al Sănătății încearcă să-l recupereze prin revânzarea dozelor și prin demersurile făcute la Comisia Europeană.
România a comandat în total peste 95 de milioane de doze de vaccin COVID, care ar fi însemnat vaccinarea cu schema completă a 52 de milioane de persoane, doar că în mai 2021, USR-iștii Ioana Mihăilă și Dan Barna au propus ca România să intre într-un nou contract european cu firma Pfizer, prin care să achiziționeze alte 39 milioane doze vaccin. La acea dată, România avea deja comenzi ferme pentru 55 de milioane de doze.
În martie 2022, România mai avea de plătit 4,57 miliarde de lei (915 milioane euro!) pentru facturile restante și pentru dozele încă nelivrate.
PSD consideră că acești bani se aruncă efectiv la gunoi, dacă nu se renegociază contractul semnat de USR-iști și de premierul Cîțu.
România deja a aruncat la gunoi 3 milioane de doze expirate și a donat alte 3,3 milioane de doze către alte state.
Pe de altă parte, România a reușit să revândă 13,5 milioane de doze în mandatul ministrului Alexandru Rafila (PSD).

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*