Home » Agricultura » Și pe râul Bârlad nivelul apei a scăzut dramatic! Tot mai mulți fermieri vor sisteme de irigații

Și pe râul Bârlad nivelul apei a scăzut dramatic! Tot mai mulți fermieri vor sisteme de irigații

Confruntați cu seceta prelungită din ultimele luni, tot mai mulți fermieri din județul Vaslui vor să înființeze sisteme de irigații. Potrivit modificărilor legislative de ultimă oră, producătorii agricoli pot să înființeze amenajări locale de irigații. Mai mult, dacă fermierii dețin sisteme locale de irigații care sunt în funcțiune, un procent de 50% din contravaloarea energiei electrice la stația de pompare va fi suportat de stat, iar apă utilizată la irigații este gratuită.

Sandu Damian, directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui, a spus că în această perioadă problema sistemelor de irigații este asigurarea surselor de alimentare cu apă.

”Zona Ștefan cel Mare nu are sisteme de irigații. Nu sunt surse de apă, iar debitul pe râul Bârlad este foarte scăzut și nu se pot implementa sisteme de irigații”, a explicat Sandu Damian.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a spus că în comunitățile rurale seceta severă din ultimele luni a provocat un adevărat dezastru.

„Dacă în ceilalți ani seceta era pe o perioadă mai scurtă de timp, anul acesta este secetă de o perioadă foarte lungă și nu se văd condiții de ploaie. Prin urmare, toate culturile agricole sunt afectate într-o proporție de 100%. Acest aspect ne dă de gândit, ne pune la grea încercare. Nu știu cum vom ieși din această situație! La noi nu a plouat din luna aprilie”, a spus Vasile Țabără.

Fermierii au început să depună cereri pentru culturile de toamnă afectate de secetă, pentru a primi dezpăgubiri de la stat. Însă, cum în anii trecuți dezpăgubirile au fost acordate cu multă greutate, producătorii agricoli nu se pot baza pe un astfel de ajutor financiar

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*