Home » Business » Ovidiu Copacinschi: Impozitarea contractelor part-time este un abuz! Multe persoane își vor pierde locurile de muncă!

Ovidiu Copacinschi: Impozitarea contractelor part-time este un abuz! Multe persoane își vor pierde locurile de muncă!

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri vasluieni susțin că impozitarea contractele part-time la nivelul salariului minim brut este un abuz la adresa mediului de afaceri. Patronatul avertizează că vor fi afectați în aceeași măsură angajatorii și angajații, iar multe locuri de muncă vor dispărea. În loc să adopte măsuri care să încurajeze munca, guvernanții adoptă tot felul de măsuri care descurajează inițiativa privată. 

Începând cu data de 1 august 2022, contractele part-time au alt regim de impozitare. Venitul luat în calcul la impozitare va fi salariul minim brut pe țara în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile și nu venitul realizat de salariat. Autoritățile motivează că decizia va descuraja angajatorii care încheie contracte de muncă cu timp parțial, deși activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă. Prin urmare, în opinia guvernanților, măsura legislativă este menită să diminueze „munca la gri” practicată în unele firme.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că măsura este total defavorabilă mediului de afaceri, iar foarte multe persoane vor rămâne fără locuri de muncă.

„Sunt afectați de această măsură atât angajatorii, cât și angajații. Această impozitare a contractelor de muncă cu timp parțial este nejustificată. Este  un abuz la adresa mediului de afaceri. Noi am ridicat această problemă și la nivel național la factorii de decizie, dar nu ne aude nimeni! Poate că se dorește distrugerea mediului de afaceri, dar să vedem dacă statul mai poate respira fără mediul economic”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Oamenii de afaceri susțin că, dacă se dorește eliminarea „muncii la gri”, autoritățile ar trebui să acționeze punctual pentru diminuarea acestui fenomen și nu luarea unei măsuri care îi afectează pe toți antreprenorii.

„Sunt persoane care au probleme de sănătate și pot lucra doar două sau patru ore. Alte persoane au în îngrijire copii, mai ales în această perioadă când avem tot felul de crize: economică, energetică, socială, psihologică, sănătate etc. Ce nu este acum!? Statul ar trebui să acorde orice facilități pentru ca oamenii să lucreze, să producă. Această măsură este absolut  negativă pentru mediul economic”, a mai spus Copacinschi.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*