Home » National » Avertisment NATO: „orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va atrage o reacție unită și determinată din partea Alianței”

Avertisment NATO: „orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va atrage o reacție unită și determinată din partea Alianței”

Alianța a mai scos în evidență faptul că daunele provocate conductelor Nord Stream reprezintă o problemă de mare îngrijorare, iar aceste scurgeri și breșe “implică riscuri pentru transportul marin și daune substanțiale la nivelul mediului”. NATO a precizat și că va susține ancheta în curs a autorităților din Suedia și Danemarca pentru a stabili în detaliu împrejurimile incidentului.

Avertismentul sugerează activarea Articolului 5 ce prevede că în cazul în care o țară e atacată, toate celelalte vor interveni. În istoria Alianței Nord-Atlantice, o singură dată a mai fost activat Articolul 5. După atacurile de pe 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii au recurs la această măsură.

Anterior, Germania a estimat că aproximativ 300 de mii de tone de gaz metan se vor scurge din conductele Nord Stream avariate, iar o mare parte va ajunge în atmosferă. Totodată, oamenii de știință avertizează asupra unui dezastru climatic.

Alături de NATO, și șeful diplomației europene a amenințat cu “un răspuns ferm și unit“. Josep Borrell a declarat că UE va începe demersuri pentru a-și întări infrastructura energetică.

Sursa: Comunicatul NATO

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*