Home » National » Liviu BRĂTESCU, Senator PNL Iași: „Ajutorul energetic pentru Republica Moldova – o măsură de securitate pentru România!”

Liviu BRĂTESCU, Senator PNL Iași: „Ajutorul energetic pentru Republica Moldova – o măsură de securitate pentru România!”

Liviu BRĂTESCU
Senator PNL Iași

„România are datoria să sprijine Republica Moldova în fața șantajului energetic la care este supusă de către Rusia, astfel încât să poată trece cu bine iarna ce urmează!

Kremlinul și Gazprom se folosesc de gazul pe care-l livrează Moldovei pentru a crea instabilitate politică și pentru a înlătura guvernul proeuropean de la Chișinău, care și-a exprimat clar dorința de a se integra în Uniunea Europeană și sprijinul pentru Ucraina.

Rusia ne-a arătat că una dintre mizele războiului său hibrid este câștigarea influenței politice prin manipularea prețurilor la gaze și prin limitarea livrărilor. Dacă Uniunea Europeană și România au reușit să se pună la adăpost pentru iarna ce urmează, prin umplerea depozitelor de gaz la un nivel de peste 80%, situația Republicii Moldova este mult mai fragilă și nu poate rezista decât cu ajutorul Bucureștiului.

Iar România poate asigura Republicii Moldova resursele necesare de gaze și o parte importantă din energia electrică, într-un cadru juridic și financiar corect stabilit, astfel încât Moldova să nu fie luată prin surprindere după 20 octombrie, dacă Gazprom sistează livrările de gaz.

România are șansa nu doar de a-și dovedi rolul în politica externă a regiunii, ci și pe cel de membru al UE care asigură consolidarea Parteneriatului Estic, astfel încât angajament luat în vecinătatea răsăriteană să devină unul pe termen lung. Iar parcursul european de până acum al Republicii Moldova să nu fi fost în zadar.

Dincolo de acest obiectiv, România are de câștigat imediat și direct prin această măsură, deoarece ajutorul oferit reprezintă în plus și o chestiune de securitate a țării noastre, prin menținerea unui climat de securitate la granița de est.

O destabilizare a situației politice de la Chișinău și impunerea unui guvern pro-rus nu doar că ar anula eforturile consistente făcute în ultimii ani, dar pentru România ar crea o stare de insecuritate și de vulnerabilitate la est, în contextul unui război în apropierea sa.

Salutăm sprijinul anunțat la finalul lui septembrie de către Guvernul condus de Președintele PNL, Nicolae Ciucă, privind aprovizionarea cu gaze și energie electrică a Republicii Moldova, anunț făcut prin vocea ministrului liberal al Energiei Virgil Popescu, precum și declarația comună adoptată la Odessa, în aceeași lună, realizată de către România, Republica Moldova și Ucraina pentru stimularea interconectărilor și cooperării în domeniul energiei și creșterea schimburilor bilaterale de energie electrică, în special în perspectiva asigurării siguranței în aprovizionare a Republicii Moldova în această iarnă.

Aceste acțiuni sunt doar primele pe care Bucureștiul le are de făcut. România și UE trebuie să fie alături de Republica Moldova.

Soluția imediată este cea de livrare de gaze prin gazoductul Iași-Ungheni; chiar dacă acesta nu poate acoperi întreaga cantitate, prin aprovizionarea alternativă ajutorul dat ar fi substanțial. Și, cum am menționat deja, ar avea o valoare mai mult decât economică.

Ar fi un puternic semnal pentru cetățenii moldoveni din partea comunității europene privind sprijinul primit în parcursul european pe care l-a ales țara vecină!”

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*