Home » National » Românii nu mai ies la restaurant din cauza scumpirilor

Românii nu mai ies la restaurant din cauza scumpirilor

Unul din doi români iese la restaurant rar sau foarte rar, o schimbare evidentă față de obiceiurile dinaintea pandemiei când majoritatea (53%) ieșeau mai des, arată un studiu al platformei de rezervări online Bookimgham. 94% dintre participanții la sondajul firmei consideră că prețurile din restaurante au crescut. 35% dintre români aleg preparatele mai ieftine din meniu ca să reducă nota de plată

 

Conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, este 13,5%.

“În spatele datelor oficiale, impactul real e semnificativ mai mare când vine vorba de cum resimt românii scumpirile actuale. Cele mai mari diferențe s-au înregistrat la prețurile alimentelor (>20%), ceea ce impactează nu numai listele de cumpărături, ci și ieșirile la restaurant”, arată analiza.

Scumpirile afectează semnificativ stilul de viață al românilor, iar asta se reflectă inclusiv în felul în care își petrec timpul liber. Datele arată că 27% dintre români ies foarte rar la restaurant (o dată pe lună sau nici măcar), în timp ce 21% spun că ies de 2-3 ori pe lună.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*