Home » Culture » 10.000 de vizitatori sunt așteptați duminică la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă

10.000 de vizitatori sunt așteptați duminică la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă

Duminică, 18 decembrie 2022, în municipiul Vaslui va avea loc o nouă ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă. Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, a spus că partenerii manifestării sunt Consiliul Județean Vaslui și Primăria Vaslui.

La eveniment vor participa 35 de ansambluri, cinci grupuri fiind din afara județului. Este vorba despre urșii de la Comănești (Bacău), capra mare de la Miroslovești (Iași), două grupuri din Suceava etc. Se estimează că toate grupurile participante vor avea circa 1.000 de participanți.

„Alaiurile din județul Vaslui vor poposi în parcul Copou de la ora 9.00, iar de la ora 10.00 pe un traseu definit vor ajunge în Centrul Civic. Cred că festivalul va dura până la ora 19.00. Vom avea în jur de 4.000 de vizitatori care vor rămâne în Centrul Civic până la terminarea evenimentului. În total, să spunem că vor veni 10.000 de persoane care ne vor fi alături”, a spus Lucian Onciu.

Organizatorii vor acorda în premieră un premiu pentru autenticitate (costume și repertoriu) intitulat „Dan Ravaru”, cel care a inițiat festivalul în anul 1980. În cadrul acestui concurs vor fi oferite două sau mai multe premiii în funcție de grupurile participante.

„Premiul de autenticitate va merge spre cel care coordonează activitatea grupului. Vom oferi și o sumă în funcție de numărul de persoane a fiecărui grup. Nu vor pleca fără celebrul colac, dar noi îl dăm sub formă financiară. Vrem să asigurăm de la o ediție la alta că avem un costum, care să ne facă mândri când suntem reprezentați la alte evenimente. Județul Vaslui primește tot felul de invitații la festivaluri cu același profil de la colegii din țară: București, Iași, Galați sau Focșani”, a mai spus Lucian Onciu.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*