Home » Local » A fost inaugurat Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea Rășcani, comuna Șuletea

A fost inaugurat Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea Rășcani, comuna Șuletea

Vineri, 31 mai 2024, a fost inaugurat Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea Rășcani, comuna Șuletea, parte a Așezămintelor Asociației „Filantropia Ortodoxă” a Episcopiei Hușilor. Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, alături de părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși și de părinții protopopi. Așezământul a fost inaugurat în prezenţa ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi a autorităţilor locale şi judeţene.

După Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Gheorghe” din Boţeşti şi Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Vutcani, așezământul inaugurat vinerea trecută este al treilea cămin pentru bătrâni al Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși. Căminul a fost amenajat într-un spațiu pus la dispoziție de Primăria Șuletea și dispune de camere spaţioase, cu baie privată, adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi, mobilier nou, televizoare, acces la internet şi cablu TV. Există bucătărie şi spațiu de servit masa şi socializare. De asemenea, au fost amenajate o sală de tratament şi un izolator, ca și o cantină socială, implementată prin Programul Naţional de Interes pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale pentru persoanele vârstnice, de care beneficiază 50 de persoane din comuna Şuletea.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Huşilor, Ignatie, care în cuvântul său a amintit despre importanţa laturii spirituale din cadrul activităţilor sociale oferite de Episcopia Huşilor: „Un intelectual rafinat al ţării noastre, spunea, într-un text despre bătrâneţe, că „bătrânii azilurilor sunt trişti; bătrânii cetăţii sunt impunători, impozanţi”. Personal, aş îndrăzni să am un comentariu legat de acest cuvânt: în momentul în care reuşim să introducem, în activitatea socială de îngrijire a celor care au foarte mare nevoie de noi, componenta spirituală, inclusiv bătrânii care sunt în căminele destinate lor pot să fie impozanţi şi cu foarte multă linişte şi bucurie. Este ceea ce noi ne-am propus, prin cele trei cămine pentru persoane vârstnice pe care le avem la nivelul Episcopiei Huşilor”, a spus episcopul Ignatie, care a precizat că ultimul cămin al asociaației este unul dintre cele mai moderne şi întruneşte toate condiţiile pentru acţiunea socială de îngrijire a persoanelor vârstnice.

„Îmi revine frumoasa îndatorire să le mulţumesc celor care au fost implicaţi şi fac parte din acest proiect de suflet. Unul dintre ctitorii acestui aşezământ social, al căminului pentru persoane vârstnice, este Părintele Patriarh Daniel, cel care ne-a oferit o sumă destul de consistentă la început, când a înmugurit gândul acesta de a prelua o şcoală abandonată. Am început cu această susţinere financiară, oferită de Părintele Patriarh Daniel, motiv pentru care, ca formă de recunoştinţă, am găsit că este foarte potrivit ca acest cămin pentru persoane vârstnice să aibă drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Proroc Daniel”, a mai spus episcopul Huşilor.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a vorbit despre importanţa unui astfel de aşezământ social, apreciind activitatea Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huşi ca un model de bună practică la nivelul întregii ţări: „Cum se pot îmbina lucrurile mai bine decât luând o fostă şcoală, lăsată abandonată, şi transformând-o într-un loc al dragostei, al grijei pentru cei care au cea mai mare nevoie, pentru cei care au dat viaţă copiilor şi părinţilor celor care înainte învăţau în această şcoală. Şi cum s-a făcut asta? Prin truda unui român care s-a născut în Harghita, care a mers la şcoală, care a ajuns să trudească pentru Biserică şi peste hotare şi care apoi, s-a întors aici acasă, în România, să binecuvânteze prin faptele sale comunitatea din Episcopia Huşilor. Anul acesta am participat la Gala Asistenţei Sociale din România. Ei bine, la această gală, ştiţi cine au fost cei care au avut cea mai înaltă distincţie pentru ceea ce fac în asistenţa socială din România? Dumneavoastră, prin Asociaţia „Filantropia”, datorită muncii şi binecuvântării Preasfinţiei Sale şi a muncii părintelui consilier Vladimir, care au reuşit să aducă asistenţa socială la cel mai înalt nivel. Şi noi, Ministerul Muncii, încercăm să participăm cu ce putem la acest efort, atât prin programele de interes naţional, dar şi prin subvenţii”, a spus  Simona Bucura-Oprescu.

Consilierul eparhial Vladimir Beregoi, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huşi, i-a amintit pe cei care au contribuit la înfiinţarea căminului pentru vârstnici: „Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, în primul rând Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel şi Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie, pentru deschiderea şi aportul financiar pe care întotdeauna l-a dirijat către această lucrare. Mulţumesc şi unui om cu inimă mare, care m-a rugat să nu-i spun numele, din Timişoara, care, pe parcursul a mai bine de 20 de ani, de când sunt implicat în lucrarea social-filantropică a Bisericii, m-a ajutat enorm. Este un om care are încredere în lucrarea pe care o desfăşurăm în Episcopia Huşilor, prin „Filantropia Ortodoxă” Huşi. Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Huşi are aproape 500 de bătrâni pe care-i ajută zilnic şi îi îngrijeşte la domiciliu, cărora li se adaugă copiii din centrele de zi sau cele cultural-sociale”.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*