Home » Local » Vin alegerile, crește salariul minim! În județul Vaslui sunt în plată printre cele mai mici salarii din România

Vin alegerile, crește salariul minim! În județul Vaslui sunt în plată printre cele mai mici salarii din România

 

de Dănuț CIOBANU 

Guvernul a aprobat hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent. Valoare netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

Potrivit Ministerului Muncii, măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă și reducerea muncii la negru și la nivel economic, prin creșterea consumului, cu influență și asupra importului bunurilor de consum și sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor. Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați. Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.

Potrivit acestor date, la sfârșitul acestui an, pentru județul Vaslui câștigul salarial mediu net este prognozat la suma de 3.627 de lei/salariat. În anul 2027, este previzionat un câștig mediu net  de 4.380 de lei/salariat.

Peste trei ani, în Regiunea de Nord-Est, alături de județul Vaslui cele mai mici salarii vor fi în Botoșani (4.387 de lei/salariat) iar cele mai mari sunt prognozate în județul Iași (5.975 de lei/salariat).

Anul trecut, la nivel național, cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate de judeţele cu salarii mici. Potrivit datelor statistice, majorările salariale au fost cuprinse între 20% – 26% pentru a reuşi să ţină pasul cu evoluţia salariilor de la nivel naţional.

Conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în județul Vaslui, salariile au crescut cu 21% în septembrie 2023 faţă de aceeaşi lună din anul precedent, până la 3.689 de lei net.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în luna octombrie 2023 câştigul salarial mediu net a fost de 3.780 lei. Peste medie s-a câştigat în servicii (3.973 lei) precum și în agricultură, silvicultură şi pescuit (3.798 lei) iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii (3.356 lei).

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*