Home » Agricultura » Terenurile agricole sunt la mare căutare! În acest an, în județul Vaslui au fost lansate 2.156 de oferte de vânzare

Terenurile agricole sunt la mare căutare! În acest an, în județul Vaslui au fost lansate 2.156 de oferte de vânzare

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui s-au înregistrat în acest an 2.156 de oferte de vânzare de teren agricol situat în extravilanul UAT-urilor. În total, este vorba despre o suprafață de 1.638 de hectare. Au fost emise 1.273 de avize în vederea cumpărării terenurilor și au fost înregistrate 379 de procese verbale care atestau finalizarea procedurii, precum și faptul că terenurile sunt libere la vânzare.

Doar în cursul lunii septembrie 2024, la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui s-au primit, verificat și înregistrat un număr de 176 oferte de vânzare a terenurilor, însumând o suprafață de 123.25 hectare (ha) și a fost emis un număr de 296 de avize.

Cele 176 de oferte de vânzare au fost înregistrate de la 36 de UAT-uri, iar un număr mai mare de oferte a fost înregistrat în Dănești, Oltenești și Găgești.

Potrivit legislatiei in vigoare, vânzarea terenurilor din extravilan se face numai în baza avizelor finale emise de către direcțiile agricole județene pentru suprafețe de până la 30 ha și de către MADR pentru suprafețe de peste 30 ha.

„Tranzacționarea terenurilor se poate face și pe baza procesului verbal de finalizare a procedurii emis de la nivelul UAT-urilor în situațiile în care nu au fost depuse comunicări de acceptare a ofertei de către preemptori, în termenul legal de 45 de zile lucrătoare sau de potențiali cumpărători în termenul ulterior de 30 de zile calendaristice”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Rolul direcțiilor agricole județene este acela de a primi ofertele de vânzare de la nivelul UAT-urilor, înregistrarea acestora în registrul judeţean de evidenţă a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, verificarea conținutului documentației privind corectitudinea, existența tuturor documentelor, comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare depuse de preemptori/ potențiali cumpărători în vederea exercitării dreptului de preempțiune, stabilirea preemptorilor potrivit legii și alte elemente stabilite în actul normativ astfel încât să fie respectată procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor.

La începutul acestui an, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil în România era de 39.704 lei, echivalentul a 8.000 euro/hectar. Cel mai ieftin teren agricol din România se tranzacționează în Regiunea Nord-Est, unde prețul mediu al unui hectar a fost anul trecut de 34.743 lei/ha, echivalentul a 6.991,92 euro/ha.

La polul opus, cel mai scump teren agricol din țara noastră se vinde în Regiunea Bucureşti-Ilfov unde pentru un hectar de pământ agricol s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha, echivalentul a 11.926,59 euro/ha.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*