Home » Justitie » Exclusiv: În decurs de 24 de ore trei familii din Bârlad au fost victimele escrocheriei ”Accidentul”!

Exclusiv: În decurs de 24 de ore trei familii din Bârlad au fost victimele escrocheriei ”Accidentul”!

de Răzvan CĂLIN

Una dintre victime a acceptat să dezvăluie, în exclusivitate, ziariștilor de la Est News tot ce a pătimit de pe urma acestei escrocherii bine pusă la punct. În decurs de doar 24 de ore, trei bârlădeni au fost abordați telefonic de escroci care folosind metoda ”Accidentul” au încercat să obțină de la ei sume mari de bani.

Caz tulburător la Bârlad: o familie a fost adusă în pragul disperării de niște escroci care au încercat să o înșele folosind clasica metodă denumită popular ”Accidentul”. Jurnaliștii de la Est News au reușit să obțină, în exclusivitate, mărturia uneia dintre persoanele care a trăit pe propria-i piele scenariul acestei escrocherii elaborate. La rugămintea sa și din rațiuni obiective, nu vom divulga identitatea acestei persoane.

escrocheria_accidentulÎntâmplarea, ”sau coșmarul de 20 de minute” cum îi spune femeia, s-a petrecut în noaptea de luni spre marți (4/5 aprilie), în jurul orei 00.10: ”La ora aceea din noapte, și eu și soțul meu dormeam, așa că atunci când a început să sune telefonul fix am sărit ca arși din pat. Ne-am gîndit, automat, că la acea oră, s-a întâmplat ceva rău de eram sunați tocmai pe telefonul fix. Soțul meu a fost primul care a răspuns, însă având două telefoane în derivație, am ascultat și am participat și eu la convorbire. La celălalt capăt al firului ne-a abordat un bărbat, relativ tânăr după timbrul vocii, care, plângând, a spus că e fiul nostru și că a pățit o nenorocire. Automat, soțul meu a reacționat, întrebându-l «Ce s-a întâmplat, tăticule?». Presupusul nostru fiu, a continuat, tot plângând, să ne spună ce necaz a dat peste el. Cum că era la volanul mașinii sale și a comis un accident de circulație, lovind pe trecerea de pietoni două femei și o copilă. Ne-a spus că acum este la spital (fără a spune care!), că e prezentă și poliția și că tatăl fetiței îi cere să-i dea pe loc 5.000 de euro necesari pentru intervenția chirurgicală la care urma să fie supusă fetița. Ulterior, mai trebuia să-i mai plătească alți 5.000 de euro pentru ca tatăl copilei să nu depună plângere penală împotriva fiului nostru”.

E lesne de înțeles sentimentele contradictorii trăite în acele momente de bieții oamenii. Mai ales că individul de la celălalt capăt al firului a avut o prestație demnă de un premiu cinematografic. S-a dat din prima drept fiului celor doi bârlădeni -Andrei – și suspinând sau chiar plângând în hohote, le-a servit pe tavă acest scenariu apocaliptic.

”Mămică, salvează-mă! Mămică, dă-mi bani!”

Iar faptul că a apelat la plâns, purtând un dialog printre sughițuri, a fost o stratagemă inteligentă căci în acest mod părinții nu au putut sesiza dacă la telefon e chiar fiul lor sau nu. Fiind și sub imperiul unor emoții puternice, luciditatea sau rațiunea aproape că dispar din mintea victimelor. Ceea ce ușurează și mai mult ”munca” escrocilor, care, finalmente, reușesc astfel să pună mâna pe sume consistente de bani, obținute în urma unui banal apel telefonic.

”Vreau să vă spun că, în momentele alea, individul respectiv era foarte plauzibil la voce pentru noi. Adică, în proporție de 90% chiar am crezut amândoi că este fiul nostru, Andrei. În tot acest timp, presupusul nostru fiu, își presăra «discursul», printre hohote de plâns, cu expresii de genul: «Mămică, salvează-mă! Mămică, sunt disperat! Mămică, ajută-mă! Mămică, dă-mi bani!». Deja, în capul începusem să convertesc suma aia de bani, din euro în lei, în ideea de a-mi face o idee despre efortul financiar ce trebuia să-l facem, să vedem cât avem la dispoziție, cât am mai putea să facem rost etc. Chestii dintr-acestea la care orice om și orice părinte normal se gândesc atunci când aud așa ceva”, ne-a mai povestit femeia.

Un moment de luciditate din partea victimei a dejucat planurile escrocilor!

Din fericire, mama lui Andrei a avut, la un moment, o sclipire de rațiune care, ulterior, avea să se dovedească salvatoare. Și care, bineînțeles, a dejucat într-o clipită planurile escrocilor.

”Știam că băiatul nostru este în București, căci acolo locuiește, dar individul de la telefon nu ne-a spus la ce spital era în momentul acela, după producerea presupusului accident rutier. Noi mai avem o fiică și, la un moment dat, în timpul convorbirii telefonice, am avut așa un fel de revelație divină, cu ghilimelele de rigoare. I-am spus fiului meu să încerce să se calmeze și i-am cerut să-mi spună cum o cheamă pe sora lui. Însă, i-am cerut să-mi zică cel de al doilea prenume al fetei, pe care noi foarte rar îl folosim. Dar poate că m-aș fi mulțumit și cu primul prenume. Ei, în acel moment, s-a făcut brusc liniște, am auzit cum șușotea cu o altă persoană și brusc a închis telefonul. Atunci, am realizat că totul a fost o escrocherie, o încercare de a fi înșelați și jecmăniți de bani de către niște indivizi lipsiți de scrupule!”, a mai spus bârlădeanca reporterilor Est News.

Femeia a recunoscut că impactul emoțional a fost enorm, atât ea, cât și soțul ei, fiind extrem de tulburați. Cu mâinile tremurânde, soțul femeii l-a apelat rapid pe telefonul mobil pe fiul lor din București și astfel s-au convins că nu pățise nimic. Pur și simplu, omul dormea liniștit în patul său și, la fel ca și părinții săi, i-a sărit inima din piept când a sunat telefonul crezând că cine știe ce nenorocire s-a întâmplat.

Escroci cu tupeu: au abordat după același scenariu alți doi bârlădeni, în aceeași zi!

Extrem de supărați și bulversați, oamenii au apelat, tot în aceeași noapte, și numărul unic de urgență 112, dorind să reclame totul la poliție. Au fost îndrumați să depună o plângere la Poliția Bârlad, lucru pe care l-au și făcut la primele ore ale dimineții. Chiar dacă au scăpat ca prin urechile acului și nu au fost ”ușurați” de bani, oamenii se consideră victime tocmai pentru impactul emoțional negativ, pentru stresul fără seamăn la care i-au supus escrocii respectivi: ”După convorbirea telefonică și eu și soțul meu ne-am simțit foarte rău. Dar cel mai afectat a fost soțul meu, care nici n-am zis că nu va suferi vreun infarct miocardic sau vreun atac cerebral. Îi tremurau mâinile atât de tare că abia a putut ține mobilul în mână când l-a sunat pe fiul nostru la București”.

Întâmplarea face ca oamenii să afle că în aceeași noapte, pare-se aceeași indivizi, și-au mai încercat norocul și cu o altă familie din Bârlad. De această dată, o femeie s-a prezentat, în cursul zilei de marți, 5 aprilie, la sediul agenției locale a unei firme de televiziune prin cablu, Internet și telefonie, solicitând să i se ofere informații despre numărul de pe care a fost apelată în noaptea precedentă. Femeia trecuse printr-o întâmplare identică cu cea povestită reporterilor Est News de către cealaltă victimă.

”Mai mult, un coleg de al meu de serviciu, care lucrează cu mine în spital (Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad), a fost sunat marți seara, în jurul orei 22, cred că de același individ. Oricum, scenariul a fost identic cu cel din cazul nostru: fiul lor a făcut un accident rutier grav, victime două femei și o fetiță, 5.000 de euro într-o primă fază, alți 5.000 ulterior etc. Colegul meu a avut marele noroc pentru că atât el, cât și soția și fiul său lucrează în spital. În momentul în care a auzit că sunt la spital, i-a spus: «Dacă ești la spital, stai acolo că vin imediat». Ei, în acel moment, escrocii și-au dat seama că nu au nici o șansă și, la fel ca și în cazul meu, au închis brusc telefonul. După cum se vede, s-ar părea că în ultimul timp escrocii au pus ochii pe Bârlad! Și-au zis, probabil, să-și încerce norocul și pe la noi. Tocmai de aceea am ținut morțiș ca prin intermediul ziarului dumneavoastră să tragem un semnal de alarmă către toți concetățenii noștri și nu numai. Oamenii să fie foarte atenți și să nu dea crezare din prima, oricât de plauzibil le-ar părea scenariul. Altfel, riscă să fie escrocați!”, ne-a mai dezvăluit femeia.

Polițiștii recomandă prudență!

De altfel, și reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au făcut o serie de recomandări tuturor cetățenilor, în ideea de a-i pune în gardă cu privire la acest gen de infracțiuni.

Polițiștii recomandă ca în cazul în care sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, cereți cât mai multe detalii din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză. Verificați, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situația de urgență este reală. Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că sunt avocați și reprezintă rudele implicate într-un accident rutier. Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți. Aceeași recomandare trebuie avută în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice. Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență. În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai! Reprezentanții IPJ Vaslui fac apel la persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înșelăciunilor să ia legătura cu acestea și să le prevină, pentru a nu cădea în plasa acestora.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: