Home » Administratie » Subvenții umflate de o mie de ori primite de un fermier din Voinești
Razvan Arteni

Subvenții umflate de o mie de ori primite de un fermier din Voinești

de Marian MOCANU

Dintr-o greșeală, Bogdan Silion, crescător de animale din Voinești, a primit de la APIA subvenții de o mie de ori mai mari decât cele cuvenite. Pentru că a cheltuit banii, aproape 150.000 de euro, el va trebui să returneze banii în tranșe până în 2019. Conducerea APIA Vaslui neagă faptul că „greșeala” ar fi fost voită, sau că ar fi fost chemați la audieri în vreun dosar deschis de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Servciul Teritorial Iași.

În decursul anului 2014, Bogdan Silion, din Voinești, proprietar a patru vaci de lapte, a depus cerere de subvenție, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui, aferente cotei de lapte deținute, de 4.730 kg lapte anual. Spre surpriza acestuia, anul trecut, în conturi i-a intrat suma de peste 150.000 euro, aferentă unei cote de lapte de o mie de ori mai mare decât cea reală. Bucuros, fermierul s-a apucat de cheltuit banii, fără a verifica la APIA dacă nu cumva s-a făcut o greșeală, iar banii nu i se cuvineau de drept. Cazul a ajuns în atenția opiniei publice, vehiculându-se faptul că conducerea APIA Vaslui ar fi știut de banii fără drept acordați fermierului, iar fapta ar face obiectul unei anchete a procurorilor DNA.

„Tot ce s-a vehiculat este neadevărat, cu excepția faptului că, într-adevăr, fermierul ar fi primit, în mod necuvenit, o sumă mult mai mare decât cea pentru care avea dreptul. Acest fapt a fost descoperit cu ocazia unei verificări interne, iar fermierul a făcut un angajament de plată prin care se obligă să restituie diferența de bani primită în plus. Trebuie spus că greșeala ar putea proveni din faptul că în sistemul național de înregistrare a cotelor de lapte cantitățile care erau aprobate fiecărui fermier sunt trecute în kilograme, iar în cererile de plată care se depun la APIA, unitatea de măsură este tona. Mai mult, softul pe care se lucrează la introducerea cererilor ar fi trebuit să sesizeze greșeala și să refuze înregistrarea cererii cu date eronate, lucru care nu s-a întâmplat. Menționez că cererile aferente comunei Voinești sunt depuse la Centrul local APIA Bârlad și nu la Centrul județean Vaslui, iar în atribuțiile mele de serviciu nu stă verificarea cererilor depuse și a documentelor aferente, ci doar autorizarea la plată a cererilor deja verificate și aprobate”, ne-a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

Acesta neagă și faptul că el, sau alte persoane din cadrul APIA Vaslui, ar fi fost audiate de procurorii DNA. „Nu am cunoștiință să fie deschis vreun dosar la DNA pe acest subiect”, a adăugat Arteni.

About Mihai Vasile

One comment

  1. La APIA ,DNA ar avea mult de lucru,subventii pentru culturi fantoma,stupi fantoma ,animale fantoma si terenuri arendate de morti.

%d blogeri au apreciat: