Home » Uncategorized » Record de amenzi pentru muncă ”la negru”. 14 persoane, descoperite de ITM fără forme legale de angajare

Record de amenzi pentru muncă ”la negru”. 14 persoane, descoperite de ITM fără forme legale de angajare

Un număr de 14 persoane fără forme legale de angajare au fost descoperite, în ultima lună, de către echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui în urma verificărilor desfășurate la zeci de agenți economici din județ. În consecință, inspectorii ITM au aplicat amenzi în valoare totală de 250.000 de lei.

Amenzile foarte mari pentru munca ”la negru” se pare că nu sperie nici acum pe o parte dintre patronii firmelor din județul nostru. Dovadă este numărul mare de angajați găsiți fără forme legale de către inspectorii ITM în timpul controalelor desfășurate la o parte din agenții economici vasluieni. Doar într-o singură lună, au fost descoperite 14 persoane care desfășurau diverse activități la agenții economici, deși nu erau angajate cu documente în regulă, înregistrate în Registrul Electronic de Evidență a Salariaților (REVISAL).
”Un număr de 13 persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, iar pentru una nu era transmis contractul individual de muncă în aplicația informatică REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în februarie fiind de 250.000 lei”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.
Tot în ultima lună, în acțiunile de control efectuate de către inspectorii din cadrul Compartimentelor Control Muncă Nedeclarată și Control Relații de Muncă la 120 de angajatori a fost verificat și modul în care aceștia respectă prevederile HG 905/2017, respectiv păstrarea la sediu a registrului general de evidență al salariaților în format electronic, eliberarea de acte solicitate de angajati, dosare de personal, transmiterea REVISAL în termen. În urma verificărilor, au fost sancționați șapte angajatori, cărora le-au fost aplicate opt sancțiuni, din care două amenzi, în valoare de 8.000 lei, și 6 avertismente. De asemenea, pentru neconformitățile constatate, au fost dispuse 65 de măsuri de intrare în legalitate. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor de muncă, doi angajatori au fost cu 6.000 de lei, iar pentru negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară doi patroni au fost sancționați contravențional cu 4.000 de lei. (Ionuț PREDA)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*