Home » Justitie » Primarul de Oșești, amenințat cu pușcăria: Condamnat și inculpat
Grigore Lefter

Primarul de Oșești, amenințat cu pușcăria: Condamnat și inculpat

Grigore Lefter, primarul comunei Oșești, a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la un an de închisoare, cu suspendare, fiind găsit vinovat de conflict de interese. A doua zi după pronunțarea sentinței, edilul s-a pricopsit cu un nou dosar în instanță, fiind trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene.

Condamnarea lui Grigore Lefter, primarul comunei Oșești, la un an de închisoare, cu suspendare, pronunțată miercuri de Judecătoria Vaslui, vine după ce edilul și-a angajat propriul fiu drept consilier personal.

„În mod direct, învinuitul a întocmit dispoziția nr. 04/01.02.2011, prin care îl numea pe fiul său în calitate de consilier personal, cu un salariu de 1.140 lei/lună“, au anunțat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, la trimiterea în judecată.

A doua zi, același primar a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, dosarul fiind înaintat spre soluționare Tribunalului Vaslui. Grigore Lefter este acum acuzat de fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Odată cu el, au fost trimiși în judecată și Vasile Furcoi, manager tehnic în cadrul proiectului, și Maria Damian,consultant financiar.

Problemele celor trei au pornit la 30 noiembrie 2008, când a fost încheiat contractul de finanțare nerambursabilă PHARE având ca obiect „Modernizare drum interes local 1,815 km, sat Buda, comuna Oșești, județul Vaslui”, al cărui beneficiar era Consiliul Local. Costul total al a fost estimat la 214.551 de euro, din care Oficiul de Plăți și Contractare Phare din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor s-a obligat să acorde maximum 192.835,90 euro, echivalentul a 89,88% din costul eligibil.

Perioada de implementare a proiectului era de 11 luni, termenul limită fiind 15 decembrie 2009, însă recepția la terminarea lucrărilor s-a putut efectua abia pe iulie 2010.

“Documente falsificate”

„Pentru a se ascunde faptul că, la data prevăzută, constructorul nu a finalizat lucrările, iar beneficiarul nu le-a recepționat, procesul verbal de recepție a fost falsificat, fiindu-i modificate data, conținutul și numărul de înregistrare, iar apoi a fost prezentat, în copie, de către inculpatul Lefter Grigore, reprezentanților autorității de implementare și celor ai autorității contractante, pentru justificarea avansului primit, a tranșei intermediare și a tranșei finale. Concret, cei trei inculpați au decis, la propunerea inculpatei Damian Maria, să modifice procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor datat 23.07.2010, astfel încât, din cuprinsul acestuia, să reiasă că recepția avusese loc înainte de expirarea perioadei de implementare a proiectului, pentru a se evita pierderea finanțării”, se arată în rechizitoriul DNA.

Urmând indicații scrise ale Mariei Damian, Vasile Furcoi „a procedat la aplicarea de pastă corectoare de culoare albă pe exemplarul reprezentând o copie la indigo a procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, acoperind mențiunile pe care dorea să le înlăture și efectuând, în locul acestora, mențiunile care creau aparența recepționării lucrărilor în ziua de 14 decembrie 2009”.

Furcoi a modificat numărul de înregistrare al documentului și data întocmirii acestuia, precum și mențiunile privind perioada în care și-a desfășurat activitatea comisia de recepție, trecând ziua de 14 decembrie 2009. De asemenea, a modificat data actului prin care fuseseră desemnați membrii comisiei de recepție, precum și valoarea declarată a investiției.

Grigore Lefter și Vasile Furcoi au întocmit apoi Raportul final privind derularea proiectului, în cuprinsul căruia au atestat că lucrările de modernizare a drumului ar fi fost finalizate în data de 07.12.2009.

Peste 170.000 de euro prejudiciu

Procesul verbal de recepție și Raportul final falsificate au fost depuse, în copie, de Grigore Lefter la Secretariatul General al Guvernului României, anexate ultimei cereri de plată, datată 9 august 2010. Proiectul fiind, astfel, aparent implementat în termenul prevăzut de contract, nu s-a hotărât rezilierea contractului, putând fi justificate sumele plătite cu titlu de avans și plata intermediară, care, în cazul rezilierii contractului din cauza omisiunii beneficiarului de a implementa în termenul stabilit proiectul, ar fi trebuit restituite.

Autoritatea contractantă a efectuat plăți către beneficiar – Consiliul Local Oșești – în valoare de totală de 173.552,31 euro, reprezentând avans și tranșă intermediară de plată. Tranșa de plată aferentă plății finale, în valoare de 19.283,59 euro, nu a mai fost achitată, iarMinisterul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu suma de 173.552,31 euro, reprezentând prejudiciul patrimonial.

“În vederea asigurării plății despăgubirilor civile, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor aparținând inculpaților Lefter Grigore, Furcoi Vasile și Damian Maria până la concurența sumei de 173.552,31 euro”, se arată în comunicatul DNA.

Grigore Lefter, primarul comunei Oșești, a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la un an de închisoare, cu suspendare, fiind găsit vinovat de conflict de interese. A doua zi după pronunțarea sentinței, edilul s-a pricopsit cu un nou dosar în instanță, fiind trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene. Condamnarea lui Grigore Lefter, primarul comunei Oșești, la un an de închisoare, cu suspendare, pronunțată miercuri de Judecătoria Vaslui, vine după ce edilul și-a angajat propriul fiu drept consilier personal. „În mod direct, învinuitul a întocmit dispoziția nr. 04/01.02.2011, prin care îl numea pe fiul său în calitate de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Andustefy Andu

    LA