Home » National » Rusia INTERZICE importul de bovine și carne de vită din România, invocând boala vacii nebune. Președintele ANSVSA: Există suspiciune de caz atipic la o singură carcasă

Rusia INTERZICE importul de bovine și carne de vită din România, invocând boala vacii nebune. Președintele ANSVSA: Există suspiciune de caz atipic la o singură carcasă

Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus, marți, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită și produse derivate din România, din cauza “encefalopatiei spongiforme bovine”. Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat pentru MEDIAFAX că există o suspiciune de “caz atipic” depistat la o singură carcasă.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinară rusă) difuzat marți, interdicția vizeazã de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor și care conțin astfel de proteine, dar și produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită, informează site-ul în limba engleză al agențieiItar-Tass.

Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută și sub denumirea de “boala vacii nebune”, ar fi fost consemnată de Biroul Internațional pentru Epizootii.

Ultima interdicție a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicția abia în septembrie 2013.

Mănăstireanu (ANSVSA):Există suspiciune de caz atipic de encefalită spongiformă la o singură carcasă

Președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a declarat marți seară, pentru MEDIAFAX- după ce Rusia a anunțat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune – că există o suspiciune de “caz atipic” depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută proveniența animalului.

“Suntem în anchetă de aproximativ o lună și jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluție a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune și teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare și nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranța alimentară a populației”, a spus Mănăstireanu.

El a ținut să sublinieze că în momentul de față, din informațiile pe care le deține, situația “nu e foarte gravă”, precizând o dată în plus că este vorba despre un “caz atipic”, care nu este luat în considerare la nivel european și, implicit, nici în România.

Președintele ANSVSA a adăugat că la finalul anchetei vor fi făcute publice informații referitoare la acest caz, în prezent nefiind cunoscută proveninența animalului la a cărui carcasă există suspiciuni.

România a primit recent din partea Organizației Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru “boala vacii nebune”.

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranței alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

Sursa: mediafax.ro

Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus, marți, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită și produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine". Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat pentru MEDIAFAX că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o singură carcasă. Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinară rusă) difuzat marți, interdicția vizeazã de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor și care conțin astfel de proteine, dar și produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită, informează site-ul în limba engleză al agențieiItar-Tass. Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în…

Review Overview

About Mihai Vasile