Home » Justitie » Daniel Drăgan a fost eliberat

Daniel Drăgan a fost eliberat

Fostul președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), condamnat în 2010 la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost pus în libertate, miercuri, părăsind Penitenciarul cu Regim închis Vaslui. Judecătoria Vaslui a aprobat eliberarea condiționată în luna aprilie, dar punerea în libertate a fost întârziată de judecarea căii de atac.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a depus o contestație pe care a motivat-o după mai bine de o lună, înregistrată abia pe 20 mai la Tribunalul Vaslui. Președintele completului de judecată s-a abținut de la judecarea acesteia, invocând faptul că ar fi într-o relație de prietenie cu familia lui Daniel Drăgan. Contestația a fost repartizată, ulterior, unui alt complet de judecată, care pe 1 iulie, a dispus eliberarea condiționată, respingând contestația procurorilor.

Daniel Drăgan a fost condamnat în anul 2010 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Departamentului Național Anticorupție (DNA) se arată că la data de 26 iulie 2007, în calitate de președinte al ADS și al Consiliului de Administrație, Daniel Drăgan și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat și fără respectarea dispozițiilor legale.

În urma unei cereri de restituire, inculpatul i-a dat persoanei respective, în compensare, o suprafață de 147,14 ha în localitatea Popești Leordeni. Procurorii au mai stabilit că decizia respectivă a fost emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare, așa cum prevede Legea 10/2001.

‘Prin emiterea în mod nelegal a deciziei a fost cauzată o pagubă patrimoniului Agenției Domeniilor Statului în cuantum de 88.284.000 euro (respectiv 276.982.222 lei la cursul BNR din iulie 2007), reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare’, se arată în rechizitoriul publicat pe site-ul DNA.

Instanța i-a mai interzis fostului șef al ADS, atât pe perioada executării pedepsei cu închisoarea, cât și timp de șase ani după executare, exercitarea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Daniel Drăgan a fost membru PRM, după care s-a înscris în PNL. A candidat la funcția de primar al municipiului Bârlad, în 2000 și 2004 din partea PRM Bârlad și în 2008 din partea PNL Bârlad. în perioadele 1996-2000 și 2000-2004, a fost consilier local, iar în timpul guvernării Tăriceanu el a condus Direcția de Agricultură și Dezvoltare Rurală Vaslui. La puțin timp după această numire, a devenit șeful de cabinet al Ministrului Agriculturii de atunci, Dan Motreanu, după care a fost numit șeful ADS.

Fostul președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), condamnat în 2010 la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost pus în libertate, miercuri, părăsind Penitenciarul cu Regim închis Vaslui. Judecătoria Vaslui a aprobat eliberarea condiționată în luna aprilie, dar punerea în libertate a fost întârziată de judecarea căii de atac. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a depus o contestație pe care a motivat-o după mai bine de o lună, înregistrată abia pe 20 mai la Tribunalul Vaslui. Președintele completului de judecată s-a abținut de la judecarea acesteia, invocând faptul că ar fi într-o relație de prietenie cu familia lui…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: