Home » World » SITUAȚIA DIN UCRAINA: Forțele ucrainene au preluat controlul asupra a două orașe, în drum spre Donețk. Peste 2.000 de separatiști proruși AMENINȚĂ cu lansarea gherilei

SITUAȚIA DIN UCRAINA: Forțele ucrainene au preluat controlul asupra a două orașe, în drum spre Donețk. Peste 2.000 de separatiști proruși AMENINȚĂ cu lansarea gherilei

Trupele ucrainene continuau să avanseze duminică spre bastionul separatist prorus Donețk, preluând controlul asupra a două orașe situate la sud la Slaviansk – alt bastion al separatiștilor care a căzut cu o zi înainte, a anunțat președinția într-un comunicat, relatează AFP.

UPDATE 18:32 Forțele ucrainene au preluat controlul asupra a două orașe, în drum spre Donețk, anunță președinția

Trupele ucrainene continuau să avanseze duminică spre bastionul separatist prorus Donețk, preluând controlul asupra a două orașe situate la sud la Slaviansk – alt bastion al separatiștilor care a căzut cu o zi înainte, a anunțat președinția într-un comunicat, relatează AFP.

Drapelul național ucrainean a fost arborat la Artemivsk (77.000 de locuitori) și Drujkivka (60.000 de locuitori), situate pe drumul care leagă Slavianskul de Donețk, i-au raportat președintelui Petro Poroșenko ministrul Apărării Valerii Gheletei și șeful Statului Major Viktor Mujenko, citați într-un comunicat.

Forțele ucrainene au preluat deja, sâmbătă, controlul asupra fiefurilor Slaviansk și Kramatorsk, care erau încercuite de armată de mai multe săptămâni, primul succes important al Kievului pe teren de la reluarea ofensivei militare.

Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare a anunțat, ulterior, că luptătorii rebeli au părăsit orașele Drujkivka și Kostiantinivka.

În orașele asupra cărora trupele ucrainene au preluat controlul nu s-au purtat, totuși, lupte cu insurgenții, deoarece aceștia băteau în retragere către bastioanele de la Donețk și Gorlivka.

„Donețkul își pregătește apărarea. Toate forțele noastre sunt concentrate exact aici”, a anunțat duminică, pe Twitter, unul dintre principalii lideri ai rebelilor, Denis Pușilin.

„Apărarea Donețkului va fi un punct de cotitură. Vom obține victoria”, a adăugat el.

UPDATE 18:17 Peste 2.000 de separatiști proruși s-au adunat la Donețk amenință cu lansarea gherilei

Peste două mii de susținători ai „republicii populare” de la Donețk, proclamată de separatiști în estul Ucrainei, s-au adunat duminică în centrul orașului, proclamându-și intenția de a apăra localitatea de armata ucraineană care mărșăluiește către ea, relatează AFP.

„Vom lansa gherila pe tot teritoriul Donețkului”, a declarat fostul „guvernator popular” – cum s-a autoproclamat Pavlo Gubarev, care a urcat pe scenă însoțit de zece persoane înarmate cu puști de tip Kalașnikov.

„Vom elibera Kievul, dar pentru moment nu știm de cât sânge este nevoie și când o vom face”, a spus el.

Manifestanții reuniți în Piața Lenin aveau asupra lor banderole și pancarte pe care se puteau mesaje care îndemnau la „Salvarea Donețkului de armata ucraineană”, la „alăturarea lângă strelkovți” (partizani ai liderului Igor Strelkov care, porivit Kievului, este ofițer în cadrul serviciilor militare de informații ruse) sau la „Oprirea genocidului în Donbas”.

De asemenea, ei purtau steagul „republicii populare” de la Donețk, al „Noii Rusii” și Partidului Comunist și scandau „Rusia” și „Fascismul nu va trece pe aici”.

Gubarev a declarat că decizia lui Strelkov și a oamenilor săi de a părăsi Slavianskul este „corectă și chiar genială”.

„Acum, ei (armata ucraineană) ne vor încercui și ne vor ataca Donețkul nostru și milionul de locuitori”, a spus el.

UPDATE 16:30 Forțele de la Kiev își continuă marșul către bastionul rebel de la Donețk

Armata ucraineană își continua duminică marșul către Donețk, unde rebelii proruși le-au cerut susținătorilor lor să participe la un miting în Piața Lenin, în timp ce la Slaviansk, recucerit sâmbătă, viața revenea încet la normal și se distribuia pâine, relatează AFP.

Recucerirea sâmbătă a orașelor Slaviansk și Kramatorsk, două fiefuri ale insurgenților, marchează primul succes important obținut pe teren de către armata ucraineană. Ea îndeamnă Kievul să analizeze o soluție militară, în detrimentul căii politice promovate de către Moscova și susținute de către europeni.

Președintele Pero Poroșenko a anunțat că ofensiva militară va continua.

„Ordinul meu rămâne în vigoare. Este necesară încercuirea teroriștilor, continuarea operațiunii în vederea eliberării regiunilor Donețk și Lugansk”, a declarat el sâmbătă seara, citind un mesaj la televiziune.

La Slaviansk, situația era calmă duminică la prânz, iar distrugerile păreau limitate la câteva case, în apropierea sediilor poliției și Serviciilor speciale SBU, au observat jurnaliști AFP.

În cartiere începuse să se distribuie pâine, adusă cu camionul, și anume câte două bucăți de persoană. Persoanele care stăteau la coadă comentau de pe poziții opuse ultimele evenimente. O pensionară îi taxa pe rebeli drept „teroriști” care „visează în continuare la URSS”, în timp ce un bătrân, Vladimir, reproșa armatei că a tras asupra orașului „cu rachete de tip Grad”. „Eu nu am făcut așa ceva când am ocupat Cehoslovacia, în 1968”, a declarat iritat acest fost militar.

„A fost război cu adevărat. De două zile nu mai era nimic de mâncare, apă, electricitate, gaze naturale”, declară altă pensionară, Liubov Aleksandrovna.

– „Donețkul va fi un punct de cotitură”

Potrivit unor declarații oficiale, confirmate de către rebeli, forțele de la Kiev, susținute de către formațiuni de voluntari, își continuau duminică drumul către sud.

Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare a anunțat că rebelii au părăsit orașele Drujkivka și Kostiantinivka, situate între Slaviansk și Donețk.

La Donețk, în oraș situația era calmă, dar se auzeau tiruri de artilerie în zona aeroportului, pe care și-l dispută în continuare forțele guvernamentale și rebelii, au anunțat corespondenți AFP.

Zeci de vehicule de toate mărcile, pline-ochi cu combatanți înarmați, au trecut sâmbătă după-amiaza printr-un punct de control, venind din nord, de la Slaviansk și Kramatorsk, alt fief rebel, după ce au fost atacați în ultimele zile de forțele loialiste și după ce Kievul a anunțat sâmbătă seara că a preluat controlul asupra acestor localități.

În aceste coloane se aflau și camioane, care se îndreptau tot către oraș. Cinci blindate de transport de trupe au intrat pe un bulevard din centrul Donețkului, într-un zgomot asurzitor de șenile, atrăgând privirile celor câțiva trecători, scrie AFP în acest reportaj.

Marea metropolă industrială, capitala bazinului carbonifer (huilă) Donbas, părea aproape pustie sâmbătă. Traficul rutier era redus, iar numeroase magazine erau închise, în pofida faptului că transportul în comun funcționa normal.

Detonări sporadice se auzeau dinspre zona aeroportului, aflat în continuare sub controlul forțelor loialiste. „Ziua a fost calmă”, dă asigurări un combatant, la un post de control. „Mult mai calmă ca noaptea”, adaugă el suspinând.

În jurul cartierului general rebel, instalat în fostul sediu al Administrației Regionale – unul dintre primele pe care prorușii l-au ocupat la începutul lui aprilie – păzit de câțiva oameni înarmați, dar care pare în mare parte părăsit, separatiștii își afișează hotărârea.

„Ne vom bate până la ultima picătură de sânge”, spune un civil, Stanislav, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care denunță „exterminarea poporului care a început” odată cu reluarea ofensivei ucrainene.

– Spețnaz și Berkut

La 200 de kilometri depărtare, proruși în uniformă, cu panglici portocaliu-negre ale Sfântului Gheorghe, s-au adunat în jurul unui jeep vechi, ale cărui geamuri au fost făcute țăndări. Dar refuză să spună ce li s-a întâmplat. E „secret militar”.

Iar în timp ce puterea de la Kiev jubilează după căderea Slavianskului, separatiștii își minimizează înfrângerea. „Un pas înapoi nu înseamnă că ai pierdut”, declară Iuri Sevokonenko, liderul unui grup de voluntari alcătuit din foști membri Spețnaz și Berkut, temutele forțe speciale ale fostului regim prorus, înlăturat de la putere în februarie. Întrebat ce părere are despre un eventual atac al loialiștilor asupra Donețkului, el se declară pregătit.

„Ne-am pregătit de mult timp. Dacă ei cred că va fi ușor, se înșală”, subliniază Sevokonenko.

Liderii proruși au îndemnat la organizarea unui miting de susținere duminică, în Piața Lenin. Însă, între timp, „guvernul” separatist pare răspândit în cele patru zări, în pofida faptului că Denis Pușilin, unul dintre principalii lideri, a dat asigurări, într-un mesaj postat pe Twitter, că este vorba doar despre o „repliere tactică” și că „victoria va fi a noastră”.

Andrei Purghin, „vicepremierul republicii populare” de la Donețk, a refuzat să recunoască în mod clar că „trupele” separatiste și-au abandonat fiefurile din nord, pentru a se replia la Donețk. „Orașele sunt distruse, oamenii fug”, s-a limitat el să comenteze, considerând că ar fi „posibilă” o regrupare în metropolă. „Este război, băieții se bat, se deplasează, se regrupează”, a declarat el pentru AFP.

Preconizând un asediu în care locuitorii orașului vor fi prinși fără voie, Purghin dezvăluie că un canal care alimentează Donețkul și regiunea a fost distrus în lupte și că orașul va fi privat de apă „într-o săptămână”.

Sursa: mediafax.ro

Trupele ucrainene continuau să avanseze duminică spre bastionul separatist prorus Donețk, preluând controlul asupra a două orașe situate la sud la Slaviansk - alt bastion al separatiștilor care a căzut cu o zi înainte, a anunțat președinția într-un comunicat, relatează AFP. UPDATE 18:32 Forțele ucrainene au preluat controlul asupra a două orașe, în drum spre Donețk, anunță președinția Trupele ucrainene continuau să avanseze duminică spre bastionul separatist prorus Donețk, preluând controlul asupra a două orașe situate la sud la Slaviansk - alt bastion al separatiștilor care a căzut cu o zi înainte, a anunțat președinția într-un comunicat, relatează AFP. Drapelul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: