Home » Social » Bârladul, măturat de ape

Bârladul, măturat de ape

Prăpădul care s-a abătut vineri asupra Bârladului a băgat spaima în cei care se aflau în acel moment pe stradă. Într-o clipită, șuvoaie mari de apă au transformat orașul într-o mică Veneție. În zona gării, apa a făcut ravagii și pentru proprietarii magazinelor, angajații acestora chinuindu-se să scoată apa afară cu mătura și fărașul, pentru a nu ajunge la motoarele frigiderelor ca să provoace și mai multe pagube. Nici Vasluiul nu a scăpat de furia naturii, fiind inundate mai multe străzi. De asemenea, pompierii militari au intervenit în Zorleni, pentru a scoate apa din locuințe. Victimă a urgiei vremii a căzut și un adolescent, care a fost doborât de un fulger.

Daniela PORUMB

Bianca ONIȚĂ

Vineri după-amiază mai multe străzi din Bârlad au fost acoperite de ape, după ce o ploaie puternică a măturat tot ce i-a stat în cale. Astfel, străzile s-au transformat în lacuri, devenind adevărate capcane atât pentru șoferii din trafic cât și pentru cetățeni. De mers cu mașina nici nu putea fi vorba, întrucât șoferii riscau să rămână în mijlocul apelor. Canalizările au făcut față cu greu fluxului mare de apă, transformându-se în adevărate fântâni arteziene, întrucât refulau apa la suprafață. Vineri potopul nu a durat mai mult de două ore, în schimb a reușit să pună pe gânduri toți locuitorii, care acum se întreabă cum ar fi arătat orașul dacă ploua mai mult. „Nu e prima dată când suntem inundați. La noi aici în zona Vărăriei problema este de foarte mulți ani, la fiecare ploaie mai serioasă suntem inundați” a precizat Ioana, un locuitor dintr-o zonă afectată de inundații. Nici locuitorii din zona centru nu au scăpat de ape, apa și-a făcut simțită prezența și aici.

După potop, pe unele străzi apele s-au retras, în schimb unde a fost nevoie au intervenit pompierii cu motopompe. Deși au scăpat pentru moment de ape, cetățenii bârlădeni au avut parte de un peisaj dezolant, străzile erau pline de mâl.

La Zorleni a fost nevoie de intervenția pompierilor

Echipaje de la Detașamentul Bârlad al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui au fost solicitate vineri să intervină pe mai multe străzi din municipiul Bârlad și în localitatea Popeni din comuna Zorleni, unde precipitațiile abundente căzute în ultima oră au provocat inundații.

„S-a intervenit cu motopompe pentru scoaterea apei din curțile oamenilor și din anexele gospodărești. Precipitațiile au fost foarte puternice și au provocat inundații, pagubele urmând să fie stabilite în perioada următoare”, a declarat Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Nici în celelalte orașe din județ lucrurile nu au stat mai bine. Mai multe străzi din municipiile Vaslui și Huși au fost inundate. Sistemele de canalizare nu au făcut față cantității foarte mari de apă, iar circulația atât pe străzi, cât și pe trotuare s-a efectuat cu dificultate.

„De fiecare dată când se înregistrează cantități mari de precipitații, sistemul de canalizare vechi de peste 40 de ani nu poate prelua întreaga cantitate de apă și se înregistrează probleme. Sperăm ca odată cu reabilitarea sistemului de apă-canal, problemele să se rezolve”, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

Lovit de fulger

Un adolescent în vârstă de 14 ani din comuna vasluiană Ferești a fost lovit de fulger, vineri, după-amiază. Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, copilul se afla pe câmp și a fost surprins de furtună.

„La acest caz a fost alocat echipajul de Terapie Intensivă Mobilă, medicii făcând tot posibilul pentru salvarea vieții copilului”, a declarat managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

Prăpădul care s-a abătut vineri asupra Bârladului a băgat spaima în cei care se aflau în acel moment pe stradă. Într-o clipită, șuvoaie mari de apă au transformat orașul într-o mică Veneție. În zona gării, apa a făcut ravagii și pentru proprietarii magazinelor, angajații acestora chinuindu-se să scoată apa afară cu mătura și fărașul, pentru a nu ajunge la motoarele frigiderelor ca să provoace și mai multe pagube. Nici Vasluiul nu a scăpat de furia naturii, fiind inundate mai multe străzi. De asemenea, pompierii militari au intervenit în Zorleni, pentru a scoate apa din locuințe. Victimă a urgiei vremii a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile