Invatamant

Poliția le-a dat de urmă până și în tabară

Distracția a zeci de liceeni care se aflau în tabară a fost „tulburată” de polițiștii vasluieni, care s-au dus după ei pentru a-i avertiza de pericolele care îi pândesc.

„Liniștea” câtorva zeci de liceeni a fost „grav tulburată” de polițiștii vasluieni care au „descins” în forță exact în mijlocul Poienii Căprioarei, acolo unde tinerii se aflau într-o tabără de vară. În loc de cătușe, poliștii le-au oferit scaune și, în loc de procese-verbale, aceștia le-au înmânat materiale educative.

Este vorba despre un proiect inițiat de Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, numit „Vacanța în siguranță”, care urmărește să prevină victimizarea minorilor.

Polițiștii au încercat să-i determine pe tineri să conștientizeze că ei se află la vârsta la care ar putea răspunde penal pentru orice faptă comisă, dar și faptul că sunt expuși riscului de a deveni victime ale unor infracțiuni grave, printre care traficul de persoane.

Pe parcursul discuțiilor, minorii au avut parte de mai multe explicații la noțiunile de infracțiune, contravenție, răspundere penală, cazier judiciar și le-au fost prezentate principalele cauze ale delincvenței juvenile, situațiile cu potențial criminogen și consecințele pe care săvârșirea unei fapte penale le poate avea asupra viitorului lor.

Elevii au avut parte, totodată, și de o prezentare a riscurilor la care se expun atunci când navighează pe internet. Acestora le-a fost prezentat un film educativ, din care au aflat cum o glumă, aparent nevinovată, poate avea un deznodământ grav, care îi poate marca pe viață.

Liceenilor li s-a recomandat să ia cât se poate de mult în serios protejarea datelor personale și parola, dar să și să evite întâlnirile cu persoane pe care le-au cunoscut pe internet. Un rol important îl au și părinții, care ar trebui să se intereseze ce site-uri vizitează, cu cine și ce comunică aceștia. Părinții pot realiza aceste verificări cu ajutorul unor programe speciale, care pot fi încărcate în calculatoarele utilizate de copii. Totodată elevii mai trebuie să aibă grijă la ce imagini postează pe internet și să respingă contactele „agresive” venite din partea altor persoane.

În general, datoria părinților este de a-și încuraja copiii să îi anunțe dacă cineva din mediul on-line îi agresează.

Aceste activități de informare au fost organizate de Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, în parteneriat cu Direcția Județeană de Tineret și Sport Vaslui și Asociația „Phoenix” din Codăești. De asemenea, aceștia au fost susținuți și de polițiștiai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității. (Daniela PORUMB)

Related Articles

Back to top button