Home » Invatamant » Învățământul gratuit costă!

Învățământul gratuit costă!

Cumpărăturile pentru începerea anului școlar îi lasă pe părinți cu mai puțini bani în portofele. Pe unii dintre ei, mai ales pe cei care au mai mulți copii sau cei care au posibilități financiare reduse, îi îngrozește acest gând.

Roxana NĂSTASĂ

Pentru început, părinții sunt nevoiți să cheltuie aproximativ 400 de lei pentru un copil ce începe școala din toamnă. Ei trebuie să cumpere uniformă, care costă între 70-100 de lei, accesoriată cu bluze, tricouri, dresuri și șosete albe, la care mai trebuie și pantofi. Pentru acestea, părinții trebuie să mai scoată din portofele încă aproximativ 100 de lei. Ceilalți 200 de lei se duc pe ghiozdanul echipat cu materialele de bază: penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete, bloc de desen, pensule și acuarele, hârtie glasată, foarfecă, lipici și o carte de colorat. Prețul unui ghiozdan variază între 30 și 120 de lei, un penar costă în jur de 15 lei, un stilou poate costa 10 lei, dar și peste 20 de lei, setul de creioane – între patru și șapte lei, trusa de creioane colorate, ca și cea de carioci – între patru și 16 lei, iar caietele cu 80 de file – de la doi la peste 4,5 lei, în funcție și de ilustrațiile de pe coperte.

Pentru copiii care își doresc ghiozdane și rechizite „de ultima fiță”, cu super-eroi, părinții trebuie să aloce un buget mai mare, întrucât prețurile sunt aproape duble față de cele normale. Însă, oricare ar fi bugetul alocat pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar, părinții au cheltuieli și după începerea școlii. Astfel, ei vor avea de completat setul de manuale necesar, dacă nu chiar de cumpărat toate manualele, urmând ca elevii să aibă nevoie și de caiete auxiliare, care „sunt necesare” la clasă. De exemplu, în unele școli, manualele de limba română, matematică și știința mediului sunt gratuite, însă cel de religie trebuie cumpărat. Acest lucru diferă însă în funcție de unitatea de învățământ, pentru că fiecare școală are cerințele sale, la care părinții fie că vor sau nu, fie că au posibiliți sau nu, trebuie să se conformeze.

Cumpărăturile pentru începerea anului școlar îi lasă pe părinți cu mai puțini bani în portofele. Pe unii dintre ei, mai ales pe cei care au mai mulți copii sau cei care au posibilități financiare reduse, îi îngrozește acest gând. Roxana NĂSTASĂ Pentru început, părinții sunt nevoiți să cheltuie aproximativ 400 de lei pentru un copil ce începe școala din toamnă. Ei trebuie să cumpere uniformă, care costă între 70-100 de lei, accesoriată cu bluze, tricouri, dresuri și șosete albe, la care mai trebuie și pantofi. Pentru acestea, părinții trebuie să mai scoată din portofele încă aproximativ 100 de lei. Ceilalți…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: