Home » Administratie » Chiriașii ANL își pot cumpăra locuința în rate

Chiriașii ANL își pot cumpăra locuința în rate

Cei care stau acum cu chirie în blocurile ANL au posibilitatea să-și achiziționeze locuința în rate. Transferul de proprietate asupra locuinței se va realiza după achitarea integrală a valorii de vânzare.

Daniela PORUMB

Veste bună pentru vasluienii care locuiesc cu chirie în blocurile construite prin fondurile Agenției Naționale de Locuințe (ANL): își pot cumpăra locuințele în rate. Dacă până acum, puteau deveni proprietari doar dacă achitau integral valoarea imobilului, acum vor putea achita valoarea locuinței în rate, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.

Decizia a fost luată de guvernanți, într-o ședință a Guvernului care a avut loc pe 23 iulie.

În prezent, în municipiile Bârlad și Vaslui sunt opt blocuri ANL, care însumează circa 400 de locuințe. Niciuna nu a fost cumpărată până acum, date fiind prețurile destul de pipărate, cu nimic diferite față de cele de pe piața liberă.

Doritorii care vor să devină proprietari trebuie să fie titularii contractelor de închiriere și să aibă cel puțin un an de chirie. Odată îndeplinite aceste condiții, beneficiarii trebuie să adreseze o cerere autorităților locale. Ulterior viitorul proprietar va plăti un avans de 15% din valoarea de vânzare a locuinței. Restul prețului putând fi achitat în rate lunare.

Transferul de proprietate asupra locuinței se va realiza după achitarea integrală a valorii de vânzare. Până la terminarea achitării ratelor locuințele rămân în administrarea autorităților publice locale. De asemenea, dacă viitorul proprietar nu achită trei rate consecutiv, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat și acesta va trebui să predea locuința la data notificată. În situația în care se reziliează contractul, noul proprietar este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se ca venituri la ANL.

Principalul obiectiv avut în vedere de Guvern prin noua ordonață este acela de a construi cât mai multe locuințe. Acesta urmărește să acumuleze astfel cât mai multe fonduri pentru noi construcții.

Cei care stau acum cu chirie în blocurile ANL au posibilitatea să-și achiziționeze locuința în rate. Transferul de proprietate asupra locuinței se va realiza după achitarea integrală a valorii de vânzare. Daniela PORUMB Veste bună pentru vasluienii care locuiesc cu chirie în blocurile construite prin fondurile Agenției Naționale de Locuințe (ANL): își pot cumpăra locuințele în rate. Dacă până acum, puteau deveni proprietari doar dacă achitau integral valoarea imobilului, acum vor putea achita valoarea locuinței în rate, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare. Decizia a fost luată de guvernanți, într-o ședință a Guvernului care a avut…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: