Home » Justitie » Un polițist de frontieră nu poate justifica o avere de 40.000 de euro

Un polițist de frontieră nu poate justifica o avere de 40.000 de euro

Un agent din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Vaslui nu poate justifica o avere de aproape 40.000 de euro. Conform ultimei declarații de avere depuse, agentul a încasat un salariu anual de circa 19.000 de lei, în vreme ce soția sa a avut venituri de doar 2.700 lei. Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași, care l-ar putea lăsa sărac pe agentul de frontieră.

Alex SAVA

Inspectorii din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 151.576,31 Lei (39.906,35 Euro), între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu soția în cazul lui Iosif Pascal, agent de poliție în cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră (IJPF) Vaslui,  în perioada 2006 – 2010.

“Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Pascal Iosif în perioada exercitării funcției publice. Pascal Iosif a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere. Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare”, se arată într-un comunicat de presă remis de ANI.

Conform ultimei declarații de avere, depusă în 2013, Iosif Pascal are un teren intravilan de 752 metri pătrați în Huși, primit ca donație, o casă de locuit de 129 metri pătrați, construită în 2010, o mașină Fiat din 2001 și un credit de 18.000 de euro, contractat în 2010 și scadent în 2026. În anul de referință, el a încasat de la IJPF 19.000 lei (1.583 lei/lună), iar soția sa, ca lucrător comercial, a realizat doar 2.650 de lei.

În cazul în care Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași va dispune, Iosif Pascal ar putea rămâne fără active în valoare de 40.000 de euro. Acest lucru este foarte probabil, existând și un precedent în acest sens. Este vorba despre cazul lui Vlad Polojan, de asemenea agent în cadrul IJPF Vaslui, care nu a putut justifica în fața inspectorilor ANI o avere de 122.839 lei (28.500 euro). Acesta avea, la momentul cercetării, o avere de 337.155,67 lei, din care nu a putut justifica decât 214.316. În cazul său, s-a dispus confiscarea averii nejustificate.

Vlad Polojan este unul dintre cei 47 de agenți de la IJPF Vaslui vizați în dosarul șpăgii de la Vama Albița. În materialul de urmărire penală, el apărea în 16 cazuri de șpagă.

Un agent din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Vaslui nu poate justifica o avere de aproape 40.000 de euro. Conform ultimei declarații de avere depuse, agentul a încasat un salariu anual de circa 19.000 de lei, în vreme ce soția sa a avut venituri de doar 2.700 lei. Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași, care l-ar putea lăsa sărac pe agentul de frontieră. Alex SAVA Inspectorii din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 151.576,31 Lei (39.906,35 Euro), între…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile