Home » Justitie » Scădere majoră a numărului de tâlhării

Scădere majoră a numărului de tâlhării

În primele șase luni ale anului, pe raza județului au fost sesizate 54 de tâlhării. Se constată o scădere comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, când au avut loc 88 de astftfel de fapte.

George VARZARI

În mediul urban au avut loc cele mai multe tâlhării, reprezentând 70,45%. Zonele cele mai vizate de acest tip de faptă sunt: municipiul Bârlad, municipiul Vaslui, iar din mediul rural comuna Stănilești.

Tâlhăriile au loc de regulă în stradă (63,63%), dar și în locuință (22,7%), de regulă la sfârșitul săptămânii, cu precădere seara și noaptea. Ca mod de operare, se remarcă cele comise prin violență – 29 tâlhării sau prin spargere – 11 fapte. Cele mai vizate obiecte sunt telefoanele mobile, poșete, dar și bijuterii.

În aproape 70% din tâlhăriile care au avut loc, polițiștii i-au identificat pe cei care le-au comis. Toți autorii sunt de sex masculin, majoritatea fiind tineri cu vârsta de până la 39 de ani. Acestora, de la începutul anului current, le-au căzut victime în general persoane de sex masculin, reprezentând aproximativ 70%, mai ales minori și cei cu vârsta de peste 60 de ani.

Pentru a preîntâmpina comiterea unor astfel de fapte, polițiștii desfășoară acțiuni de prevenire și combatere a infracțiunilor tâlhărie. De asemenea, sunt organizate acțiuni de informare a populației cu privire la vulnerabilitățile victimelor (purtarea la vedere a telefoanelor mobile, a bijuteriilor din aur – lănțișoare, pandantive etc.)

Recomandările polițiștilor pentru evitarea unor astfel de fapte constă în evitarea deplasării pe alei întunecate, străzi necirculate; păstrarea genții în față, lipită de corp, protejată cu unul dintre brațe; evitarea afișării în mod excesiv cu obiecte de valoare; dacă vă simțiți urmăriți, cereți ajutorul unei persoane de încredere sau anunțați urgent poliția; atunci când trebuie să ieșiți pe stradă la o oră târzie, polițiștii recomandă să faceți acest lucru doar însoțiți de o altă persoană care vă poate sprijini în cazul în care sunteți în pericol.

Dintre cele mai importante cazuri de tâlhărie rezolvate, amintim seara de 25 februarie, atunci când Poliția Municipiului Bârlad a fost sesizată de către o femeie de 66 ani, din localitate, cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de tâlhărie. Victima, angajată la o societate comercială care acordă împrumuturi persoanelor fizice, s-a deplasat la data respectivă la domiciliul unui client, de pe strada Prof. Dr. Gheorghe Vrabie din municipiul Bârlad. În momentul în care se afla în scara blocului, o persoană necunoscută a venit din spatele victimei, iar cu ajutorul unui cuțit i-a tăiat bretelele poșetei. A reușit să părăsească în fugă locul comiterii infracțiunii cu geanta în care partea vătămată susține că avea suma de 2.300 lei și mai multe acte personale și de serviciu. Polițiștii de investigații criminale bârlădeni au efectuat cercetări în acest caz, reușind identificarea și reținerea a două persoane: C. Sanda, de 27 ani, din municipiul București și A. Marian, de 32 ani, din municipiul Bârlad. Polițiștii au stabilit faptul că, la insistența bărbatului, femeia de 27 ani a comis infracțiunea de tâlhărie. Aceștia au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad. Instanța a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru tâlhărie calificată, respectiv instigare la tâlhărie calificată. Pentru aceste fapte, Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Un alt caz deosebit a avut loc pe 4 martie, în jurul orei 5, când o femeie în vârstă de 45 ani, domiciliatăîn municipiul Vaslui, se deplasa pe strada Traian. La un moment dat, un tânăr care a ajuns-o din urmă, i-a smuls geanta purtată pe braț. În geantă, femeia avea documente, carduri și un telefon mobil. În urma investigațiilor efectuate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui a fost identificat M. Eusebiu, de 19 ani, din comuna Deleni, cercetat în acest dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani. După comiterea tâlhăriei, M. Eusebiu a păstrat doar telefonul mobil, aruncând geanta cu celelalte bunuri. Tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, ulterior fiind emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.

În primele șase luni ale anului, pe raza județului au fost sesizate 54 de tâlhării. Se constată o scădere comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, când au avut loc 88 de astftfel de fapte. George VARZARI În mediul urban au avut loc cele mai multe tâlhării, reprezentând 70,45%. Zonele cele mai vizate de acest tip de faptă sunt: municipiul Bârlad, municipiul Vaslui, iar din mediul rural comuna Stănilești. Tâlhăriile au loc de regulă în stradă (63,63%), dar și în locuință (22,7%), de regulă la sfârșitul săptămânii, cu precădere seara și noaptea. Ca mod de operare, se remarcă cele comise…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: