Home » Social » Produsele "tradiționale" vasluiene, o istorie

Produsele "tradiționale" vasluiene, o istorie

De la data de 1 octombrie, în fabricile din județul Vaslui nu se va mai produce niciun preparat sau semipreparat tradițional. Până în prezent, firmele vasluiene cu profil alimentar, în special cele ce preparau produse din carne, scoteau pe piață câteva zeci de produse „tradiționale”, aproape la fel de multe ca industria alimentară a Spaniei. S-a terminat însă, căci printr-un Ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, produsul tradițional nu va mai fi la îndemâna oricui.

Bogdan RUSU

Nicio firmă vasluiană de profil nu va mai avea dreptul de a scoate pe piață produse ce poartă marca „tradițional” de la 1 octombrie. Până în prezent, în magazinele din județul Vaslui se puteau găsi peste 30 de alimente care, potrivit indicațiilor de pe etichete, erau pregătite în mod tradițional. Acum nouă luni însă, legislația care reglementează activitatea de profil s-a modificat, astfel că producătorii care scoteau pe bandă rulantă alimente tradiționale, dar cu E-uri, au fost scoase din circuitul producătorilor de asemenea bunuri.

Se ajunsese ca județul Vaslui să scoată pe piața 36 de produse tradiționale, cu patru mai puține decât produce întreg teritoriul Spaniei.

Potrivit noilor reglementări în domeniu, până pe 11 septembrie, firmele precum trebuie să depună o serie de documente în vederea reatestării produselelor tradiționale pe care le au în grila de producție. Până ieri însă, niciun producător din județul Vaslui nu a depus dosarul de reatestare la autoritățile competente.

Motivul este ușor de înțeles. Cerințele pe care trebuie să le respecte producătorii sunt atât de restrictive, încât agenții economici au preferat să lase baltă aspectul „tradițional” al produselor pe care le au pe piață. De exemplu, SC Vascar SA a produs până în prezent chișcă, drob, lebervurști tradițional în maț porc, șunculițe și alte bunătăți tradiționale. S-a terminat însă.

Luând cazul SC Vascar SA, pentru a pune cuvântul „tradițional” pe produsele firmei, conducerea societății va trebui să demonstreze că toate rețetele după care se fabrică produsele sunt mai bătrâne de 30 de ani și că sunt atestate istoric, precum și faptul că exprimă tradiționalitatea. De asemenea, carnea folosită la produsele tradiționale va trebui să fie produsă local, nu importată, iar o parte din produse trebuie realizate prin malaxare manuală, pe linii speciale de procesare. Mai mult, societățile de profil nu mai pot produce la foc automat tone de asemenea produse, ci maxim 150 de kilograme zilnic.

În plus, dacă până în prezent toate produsele erau injectate cu diferite amestecuri lichide, potrivit noii legislații, acestea nu mai pot conține consevanți, aditivi sau alte E-uri.

Vor dispărea sau vor fi redenumite produsele precum pateurile tradiționale, căci istoric vorbind, nicio rețetă de pate nu are un conținut de 60% soia. De asemenea, nici cărnurile afumate și în prealabil injectate cu saramură nu vor mai fi vândute ca tradiționale, căci la fel, istoric vorbind, metoda injectării nu intră în categoria procedeelor de preparare pentru care se pot face atestări.

De menționat este că la nivelul țării, la finele anului trecut erau înregistrate 4.402 produse alimentare tradiționale, din care 1.541 aveau ca materie primă carnea, 1.535 laptele, iar 750 erau produse de panificație/patiserie. Românii mai produceau 285 de băuturi tradiționale, 193 de sortimente de gemuri/dulcețuri, precum și 11 produse de profil din pește. La cinci luni de la data apariției ordinului referitor la atestarea acestei categorii de produse, doar 30 au au primit aviz favorabil. Până în prezent, la nivel național, au fost atestate nouă produse tradiționale de panificație (pâinea secuiască de casă cu cartofi, pita pe vatră bătută, pita neagră, pupuri, colăcuțul cu miere de Sântimbru, pita împletită în tavă, colacul de Sântimbru, batonul cu miere de Sântimbru), nouă produse din carne (printre care mușchiul țărănesc crud afumat, toba de casă, cârnații de porc), cinci produse din lapte (brânza de burduf, urda, brânza telemea etc.), cinci băuturi, un produs tradi

De la data de 1 octombrie, în fabricile din județul Vaslui nu se va mai produce niciun preparat sau semipreparat tradițional. Până în prezent, firmele vasluiene cu profil alimentar, în special cele ce preparau produse din carne, scoteau pe piață câteva zeci de produse "tradiționale", aproape la fel de multe ca industria alimentară a Spaniei. S-a terminat însă, căci printr-un Ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, produsul tradițional nu va mai fi la îndemâna oricui. Bogdan RUSU Nicio firmă vasluiană de profil nu va mai avea dreptul de a scoate pe piață produse…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: