Home » Invatamant » Fără telefon la școală

Fără telefon la școală

Pe elevii din toate școlile îi paște mai multe restricții, dar cea mai chinuitoare pentru ei va fi cea potrivit căreia nu mai au voie să folăsească telefonul în incinta unităților școlare. De asemenea, conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ, bătăușii din școli riscă să fie izolați într-o încăpere din unitatea de învățământ. Polițiștii bârlădeni au intervenit la 14 infracțiuni comise în școli.

Daniela PORUMB

Întrucât pentru majoritatea tinerilor telefonul mobil a devenit un accesoriu care greu poate fi înlocuit și pe care îl folosesc inclusiv la școală, începând cu noul an școlar, telefonul în timpul orelor de curs va fi istorie. Responsabilii din învățământ au luat această decizie din cauză că telefoanele reprezintă unul dintre principalele motive pentru care elevii nu sunt atenți la orele de curs.

Dar noul an școlar îi așteaptă și cu alte surprize: nu vor avea voie să dețină, să consume sau să comercializeze în școli și în afara acestora băuturi alcoolice, țigări, droguri și substanțe etnobotanice. De asemenea, ei nu vor avea voie să participe la jocuri de noroc.

Acestea nu sunt singurele schimbări cu care sunt așteptați elevii la școală. Noul regulament le interzice cu desăvârșire să distrugă documentele școlare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, documente din portofoliul educațional și să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ preuniversitar.

Noul regulament de funcționare a școlilor are în vedere și tinerii recalcitranți. Aceștia nu vor avea voie să instige, să provoace sau să participe la acte de violență în școală și în afara ei. O dată ce vor intra pe poarta școlii, ei nu vor avea voie să părăsească incinta școlii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau a profesorului pentru învățământul primar sau a dirigintelui.

Pentru o informare exactă a situației lor școlare, conform regulamentului, elevii au obligația să aibă la ei permanent carnetul de elev, să-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum și părinților.

Bătăușii vor fi izolați

Începând cu noul an școlar, bătăușii vor fi pedepsiți prin izolare într-o încăpere din incinta unității de învățământ. Conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ, în situația în care o școală se confruntă cu acte de violență minore, aceasta trebuie să anunțe Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în școli. Regulamentul prevede și anunțarea Poliției, Jandarmeriei sau Ambulanței acolo unde este cazul.

În cazul în care școala se confruntă cu un act de violență ușor, iar cei implicați nu au fost răniți, aceasta poate reacționa prioritar pentru sancționarea acestui comportament, având posibilitatea să anunțe ulterior polițistul de proximitate. Dacă unul din profesori, sau orice alt angajat al școlii sesizează un act de violență, trebuie să informeze negreșit conducerea școlii.

Fie că un elev este victima unui act de violență sau este autorul, școala va trebui să-i anunțe și pe părinții acestuia. De asemenea, părinții copilului vor fi anunțați și în cazul în care acesta a fost autorul sau victima unui furt. După ce elevul a fost sancționat pentru fapta comisă, el va primi consiliere din partea psihologului școlar. Acesta, împreună cu dirigintele, va colabora cu familia victimei sau agresorului și va monitoriza cazul.

În anul școlar 2013-2014, polițiștii au intervenit la 14 infracțiuni comise în școlile bârlădene. Dintre acestea, două au fost de violență, restul vizând furturile de obiecte, în special telefoane mobile. Din fericire, actele de violență la care au fost sesizați polițiștii bârlădeni au fost minore. Spre exemplu doi elevi împingeau de o ușă, iar când unul dintre ei a încercat să intre în școală, geamul ușii s-a spart, iar tânărul a fost rănit la mână. Nu a fost vorba de un gest intenționat, ci un accident nefericit.

Numărul real de astfel de evenimente este însă mai mare, acestea fiind numai cele care au ajuns la cunoștința cadrelor profesorale, părinăilor sau autorităților.

Pe elevii din toate școlile îi paște mai multe restricții, dar cea mai chinuitoare pentru ei va fi cea potrivit căreia nu mai au voie să folăsească telefonul în incinta unităților școlare. De asemenea, conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ, bătăușii din școli riscă să fie izolați într-o încăpere din unitatea de învățământ. Polițiștii bârlădeni au intervenit la 14 infracțiuni comise în școli. Daniela PORUMB Întrucât pentru majoritatea tinerilor telefonul mobil a devenit un accesoriu care greu poate fi înlocuit și pe care îl folosesc inclusiv la școală, începând cu noul an școlar, telefonul în timpul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: